ANALITIČARI O BROŠEVIMA

'Karamarko je situaciju u HDZ-u doveo do usijanja'

25.09.2012 u 16:59

Bionic
Reading

Slučaj 'broševi', za koji se najavljuje kako bi mogao pridonijeti isključivanju Jadranke Kosor iz HDZ-a, u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' komentirali su i politički analitičar. Jaroslav Pecnik smatra kako 'Kosor ne zavređuje toliku galamu', Zoran Malenica procjenjuje kako bi Karamarko takvim potezima 'mogao dovesti situaciju u stranci do usijanja', a Ivan Rimac ukazuje kako je novi lider oporbe odlučio 'homogenizirati stranku i po cijenu gubitka stranačkog vodstva, ali i članstva'

I prije nego što su predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i glavni tajnik stranke Milijan Brkić u saborskim hodnicima potvrdili kako će o političkoj sudbini Jadranke Kosor u najjačoj oporbenoj stranci odlučivati Visoki sud časti po Statutu tek ako se utvrdi da je radila na štetu HDZ-a, politički analitičari ocijenili su cjelokupnu situaciju među onima koji su proteklih osam godina vladali Hrvatskom.

Medijska nagađanja da su Jadranki Kosor 'dani odbrojeni' zbog broševa kupljenih stranačkim novcem te da uz pomoć SDP-a i lijevo orijentiranih novinara ruši Karamarka, Jaroslav Pecnik je 'U mreži Prvog' ocijenio kao 'pretjerane optužbe'.

'Jadranka Kosor je pokazala što zna i umije. Ne mislim da zavređuje da se toliko diže galama oko nje', rekao je Pecnik uz napomenu kako 'ono što HDZ pokušava, a to dolazi s istoka Hrvatske, jest stabiliziranje i zbijanje redova te poruka 'domaćim' biračima da su spremni uhvatiti se u koštac s HDSSB-om i da želi raščistiti sa starim HDZ-om'.

Po mišljenju Zorana Malenice, događanja u HDZ-u 'nisu dobar model za stranku'. 'Ako procjenjujemo uspjeh HDZ-a na lokalnim izborima, kretanja unutar stranke ne idu u tom pravcu da bi se mogao revitalizirati', kaže Malenica.

Očekivao je, napominje, nastavak procesa demokratizacije unutar stranke, no neki Karamarkovi potezi su ukazivali da radi obrnuto. 'Pokušao je pacificirati i smijeniti neke ljude koji su bili protiv, a doveo je situaciju u stranci do usijanja. Prije lokalnih izbora mogu i ozbiljniji sukobi doći do izražaja', upozorava Malenica.

Politički analitičar Ivan Rimac prepoznaje činjenicu po kojoj je 'Karamarko odlučio stranku homogenizirati po cijenu toga da izgubi veliki dio ljudi u vodstvu stranke, ali i da izgubi jedan dio članstva'.

'U ovom trenutku taj je proces tek uzeo maha. U HDZ-u nisu spremni za lokalne izbore jer - niti imaju kandidate koje bi sada već počeli predstavljati niti imaju jasnu strukturu programskog nastupa', zaključuje Rimac.

Današnje novine objavile su priču kako je HDZ tadašnjoj predsjednici stranke i Vlade, Jadranki Kosor kupovao broševe i naušnice. Kosor je odbacila takve optužbe, priznavši samo da joj je stranka kupila jedan broš u znak zahvalnosti nakon završetka pregovora s EU-om. Taj poklon ne namjerava vratiti.