LINIĆ IH PROZVAO ZBOG NEOZBILJNOSTI

'Vlasnici Varteksa pokušavali su nešto ishoditi preko Čačića'

25.09.2012 u 14:59

Bionic
Reading

Varteks će vjerojatno biti jedna od prvih tvrtki koja će proći proces predstečajne nagodbe za koju bi Hrvatski sabor trebao donijeti zakonsku osnovu do kraja rujna, najavio je to ministar financija Slavko Linić nakon što se susreo s međimurskim načelnicima i gradonačelnicima

'Najveći dio našeg zajedničkog posla, dakle države i lokalne samouprave, bit će predstečajne nagodbe i konsolidacija svih pravnih subjekata od najmanjeg obrtnika do velikih tvrtki. Probat ćemo sve učiniti da spasimo radna mjesta, ali i da isto tako kapitalno osposobimo tvrtke za nove projekte i zapošljavanje, što je krajnji cilj ovih restrikcija, a ja bih rekao odgovornog ponašanja', upozorio je Linić.

Smanjivanjem doprinosa za zdravstvo, ukidanjem parafiskalnih nameta te predstečajnim nagodbama nastojat će se spasiti radna mjesta, a tvrtke osposobiti za normalno poslovanje.

'Osobno držim da su za prilike u Varteksu odgovorni loši vlasnici koji brinu o svom džepu, a ne o tvrtki i budućnosti zaposlenika. Dosada su dolazili s prijedlozima koji su bili toliko neozbiljni da nismo došli do rješenja ni nakon pet sastanaka. Pokušavali su nešto ishoditi preko potpredsjednika Čačića, ali time samo pokazuju da su neodgovorni. A samo su trebali ozbiljno sjesti s bankom i nama, ali za to nikada nisu imali namjeru. No sada dolazi zakon koji će to regulirati', upozorio je Linić.

Hoće li Varteks zatražiti predstečajnu nagodbu, pitanje je koje smo uputili u Varteks budući da takav prijedlog, sukladno predloženom Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, mora dati tvrtka.

'S obzirom na to da je Varteks predao zahtjev i rješenje za dug prema državi', očekujemo hitno rješavanje po navedenom, odgovor je koji smo dobili iz Odjela za korporativne komunikacije koji upućuje na zaključak da se o nagodbi (sada) uopće ne razmišlja.

Zanimalo nas je i je li točna tvrdnja da je došlo do obustave rada u dijelu Varteks Grupe, točnije Tivaru, zbog kašnjenja plaća, odnosno kasne li plaće i kome te koliko dana.
'Izuzetno velika nelikvidnost i dalje se manifestira u poslovanju tvrtke, a time i u dinamici isplate plaća. Unatoč svim naporima koje Uprava tvrtke poduzima s ciljem rješavanja problema s likvidnošću, plaće kasne do mjesec dana', kažu u Varteksu.