PETICIJA

HSLS i HSS traže niže cijene parkinga i vode

25.09.2012 u 13:46

Bionic
Reading

Snižavanje cijene kubika vode s 13,5 kuna na 11 kuna, niže cijene parkiranja u prve dvije zone i u gradskim garažama te naplata smeća po proizvedenoj količini, a ne po kvadraturi stana, tri su mjere za smanjenje režijskih troškova u Zagrebu koje je danas na konferenciji za medije predložio gradski klub zastupnika HSLS-a i HSS-a

Liberali i seljaci smatraju da cijenu kubika vode treba vratiti kakva je bila do proljeća 2012. godine, a kao glavnog krivca za njeno poskupljenje vide gradonačelnika Milana Bandića i njegov paraf na aneksu ugovora za pročistač voda, što je ujedno stavka koja je u ukupnoj cijeni vode najviše otišla gore. Osim gradonačelnika prozvana je i tvrtka Vodopskrba i odvodnja jer se u Zagrebu od crpilišta do kućne slavine izgubi skoro 50 posto vode, što plaćaju građani.

'To se može jednostavno riješiti. Grad ili ViO trebaju dignuti kredit za obnovu vodovodne mreže i gubici bi mogli pasti na 20 posto. Doduše, kredit je već bio dignut, ali je novac završio u izgradnji naselja Sopnica Jelkovec', podsjetio je Darinko Kosorpredsjednik HSLS-a, i dodao da prijedlozi za smanjenje uključuju sve ono na što ne utječe cijena energenata.

Kada je u pitanju smeće, HSLS i HSS drže da je plaćanje po kvadraturi nepravedno prije svega za stanare koje žive u kućama, ali i za one koji žive u većim stanovima, a u njima nema više od dvoje, troje ljudi.

'Cijene parkiranja u garažama treba podijeliti u tri zone i one moraju biti niže nego na otvorenom, a također smatramo da cijena parkirne karte u prvoj zoni treba biti osam, a ne 10 kuna, u drugoj četiri umjesto pet, dok u trećoj cijena treba ostati dvije kune, ali se vremensko ograničenje s četiri sata treba u potpunosti ukinuti', mišljenja je Kosor

S ovim prijedlogom HSLS i HSS planira ići i prema Skupštini grada i gradonačelniku, ali tek nakon što provedu peticiju u kojoj će za navedene aktivnosti tražiti potporu građana.

Peticiju će organizirati od trećeg do šestog listopada na sedam lokacija.