POHVALA IZ EU

Hrvatska zaključuje pristupne pregovore krajem 2009.

08.12.2008 u 15:41

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Europske unije pozdravili su u ponedjeljak dokument o proširenju koji je početkom studenoga objavila Europska komisija i primili na znanje preporuke iz toga dokumenta

BRUXELLES- 'Vijeće EU-a pozdravlja komunikaciju Komisije od 5. prosinca o strategiji proširenja i glavnim izazovima za razdoblje 2008.-2009. godine i prima na znanje analizu i preporuke koje se u njoj nalaze', stoji u zaključcima o proširenju koje su ponedjeljak prihvatili ministri vanjskih poslova.

U tom dokumentu Europska komisija je ustvrdila da Hrvatska može zaključiti pristupne pregovore do kraja sljedeće godine ako ispuni tražene uvjete. Kao aneks tom dokumentu, Komisija je objavila i indikativni i uvjetni raspored za dovršetak pregovora.

EK je u tom paketu preporučila Vijeću EU-a da osnuje ad-hoc radnu skupinu za izradu nacrta Pristupnog sporazuma s Hrvatskom te najavila da će, ako Hrvatska nastavi s napretkom u svojim pripremama za članstvo, sredinom sljedeće godine predstaviti prijedlog financijskog paketa za njezin ulazak u EU. U tom bi se dokumentu definiralo na koliko novaca Hrvatska može računati iz Kohezijskog i strukturalnih fondova kada uđe u Uniju.

Usvojeni zaključci koji se odnose na Hrvatsku nisu se mijenjali u odnosu na nacrt kojega je prošli tjedan sastavilo francusko predsjedništvo EU-a.

Prema zaključcima, Vijeće EU-a smatra indikativni i uvjetni raspored za dovršetak hrvatskih pristupnih pregovora do kraja sljedeće godine 'korisnim alatom' koji će Hrvatskoj pomoći da poduzme napore kako bi ušla u završnicu pregovora.

'Vijeće smatra da napredak Hrvatske prema završnoj fazi pregovora ovisi poglavito o dovršetku potrebnih političkih, ekonomskih, zakonodavnih i upravnih reformi. Vijeće stoga smatra da je indikativni i uvjetni raspored koji je izradila Europska komisija koristan alat koji će pomoći Hrvatskoj u naporima koji su još preostali kako bi se došlo u završnicu pregovora', kaže se u zaključcima.

Vijeće EU-a navodi da Hrvatska treba ubrzati reforme, a posebice se od nje očekuje 'znatan napredak u temeljnim područjima poput pravosudnih i upravnih reformi, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, povratka izbjeglica, suđenja za ratne zločine i u gospodarskim reformama.'

'Daljnji napori moraju se poduzeti na nastavku i dovršetku usvajanja europske pravne stečevine i iznad svega na njezinoj učinkovitoj primjeni na terenu'.

Također se kaže da Hrvatska 'treba nastaviti napore u pogledu dobrosusjedskih odnosa, posebice na pronalaženju definitivnih rješenja za bilateralna pitanja sa susjednim zemljama, prije svega glede graničnih pitanja'.

U tekstu se kaže da će poglavlja 'za koja su tehničke pripreme završene biti otvorena i privremeno zatvorena, prema ustaljenom postupku i u skladu s Pregovaračkim okvirom. U tom kontekstu Vijeće sa zanimanjem očekuje Međuvladinu konferenciju s Hrvatskom koja se treba održati ovaj mjesec i na kojoj se očekuje daljnji napredak u pregovorima'.

Vijeće EU-a u svojim zaključcima 'čestita Hrvatskoj za važne napore koje je poduzela tijekom protekle godine i na dobrom napretku koji je ostvarila općenito. Pregovori su na dobrom putu i ušli su u odlučujuću fazu'.

Zaključke ministara vanjskih poslova trebali bi bez rasprave prihvatiti i čelnici zemalja članica EU-a koji će se u četvrtak i petak okupiti na summitu u Bruxellesu.