ZDRAVSTVENI ODGOJ

Jovanović: Mladi imaju pravo znati čemu služi kondom

24.09.2012 u 21:08

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je danas poslijepodne u Solinu u domu Zvonimir održao predavanje o uvođenju zdravstvenog i građanskog odgoja u osnovne i srednje škole u Hrvatskoj

Odmah na početku predavanja Jovanović je naglasio da je mnogo razloga za uvođenje zdravstvenog odgoja u škole od prvog razreda osnovne do kraja srednje škole.

'Zdravstveni odgoj u školama je prije svega odgovor na trenutnu situaciju u društvu. Činjenica je da su obitelj i škola zakazale. Razina nasilja u društvu, zabrinjavajući porast raznih oblika ovisnosti, pretilost kod djece i druge negativne pojave vezane uz loše higijenske navike razlog su za uvođenje zdravstvenog odgoja. Zasad će se ta nastava održavati eksperimentalno prve dvije godine, a nakon toga, uvidom u rezultate, izvršit ćemo potrebne prilagodbe i uvesti taj predmet u redovnu nastavu', rekao je na skupu Jovanović.

On je naglasio da će se veći dio tog programa izvesti multidisciplinarno kroz već postojeće predmete. Posebno je istaknuo komentare u medijima da se na taj način seksualni odgoj na mala vrata uvodi u škole.

'Nastava zdravstvenog odgoja nije seksualni odgoj, kako se u posljednje vrijeme podmeće. Prevencija spolno prenosivih bolesti, informacije o načinu izbjegavanja neželjene trudnoće i zaštita reproduktivnog zdravlja, koje su samo dio nastave zdravstvenog odgoja, nisu seksualni odgoj. Mladi učenici imaju pravo znati da je i korištenje kondoma uspješan način izbjegavanja neželjene trudnoće, a ne samo apstinencija. Mi ne govorimo 'ovo je dobro, ovo nije', već dajemo informaciju o izboru. Ponavljam, mladi imaju pravo na informaciju, mi ne namećemo svjetonazor, nego informiramo', istakao je Jovanović.

On je naglasio i da je njegova inicijativa u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije koja je zacrtala ambiciozne ciljeve do 2020. godine.

'Zdravstveni odgoj u školama je put prema zdravijoj budućnosti. Primjerice, naša djeca u uzrastu od 11 do 15 godina su među najpretilijima u Europi. Na taj način će živjeti kraće i lošije i biti izložena raznim bolestima. Mi to moramo promijeniti. Kvalitetnija prehrana i puno više tjelesne aktivnosti je način prevencije i ulaganje u budućnost. To je zapravo i dio opće reforme školstva koja će značajno promijeniti tu situaciju. Sada je bit školovanja učenje za bolju ocjenu. Djeca moraju usvojiti vještine, naučiti učiti i pripremiti se za cjeloživotno učenje, to je cilj i bit obrazovanja za 21. stoljeće', naglasio je Jovanović.

Komentirao je i situaciju sa školom u Kaštelima i naglasio da je to primjer u kojem su i roditelji i škola zakazali i poslali poruku djeci da već na prvoj stepenici i prepreci izigravaju zakon. Na pitanje iz publike hoće li ta nastava biti obavezna i za privatne škole, Jovanović je odgovorio da se ta obaveza odnosi i na privatne škole koje su dio javnog obrazovnog sustava.