Hrvatska NAJVIŠE ZARAĐUJE HRVATIN

Unatoč stezanju remena u pravosuđu, plaće sudaca ostat će iste

Iako su sudovi u Hrvatskoj već u prvih osam mjeseci prekoračili iznose predviđene za vještačenja i zastupanja po službenoj dužnosti, štednja u pravosuđu neće se odraziti na plaće sudaca i državnih odvjetnika u Hrvatskoj.

U mnogo sređenijim pravnim državama od Hrvatske uvriježen je stav da su solidne sudačke plaće, uz profesionalnu etiku, najsnažnije jamstvo sudačke neovisnosti, piše Jutarnji list.

Sadašnje plaće sudaca i državnih odvjetnika određene su koeficijentima usvojenim 2002., u vrijeme Račanove Vlade, uz manje izmjene 2008. i 2011. Na sudovima od općinskih do Vrhovnog te specijaliziranim sudovima zaposleno je, prema podacima Ministarstva pravosuđa, 1949 sudaca.

Osim sudaca, u pravosudne dužnosnike spadaju i državni odvjetnici, kojih je trenutno oko 603: Hrvatska ima, dakle, 2552 pravosudna dužnosnika. Najviši koeficijent - 7,86 - i najveću plaću imaju predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a najniži - 3,11 - imaju i najbrojniji u sudačkom korpusu: suci općinskih i prekršajnih sudova.
215998,212600,212158,211753
Sucima je zabranjen bilo kakav drugi prihod od rada osim sudačke plaće i naknada koje su vezane uz sudački poziv. Riječ je o naknadama za stručne članke, za poslove predavača ili onim u komisijama za stručne i državne ispite. Prihodi od tih aktivnosti mogu dosegnuti do nekoliko tisuća kuna godišnje.

Suci i državni odvjetnici uživaju imunitet od kaznenog progona za donesenu presudu ili mišljenje izneseno u sudačkom radu. Suci nemaju plaćene troškove prijevoza, regres i božićnicu te nemaju ni sindikat.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još