HAJDAŠ DONČIĆ O SVOM ZAMJENIKU

'Razgovarat ćemo o Antešićevoj povlaštenoj mirovini'

24.09.2012 u 09:27

Bionic
Reading

Pravno dozvoljeno, ali etički i politički upitno. Razgovarat ćemo i za sada ne želim prejudicirati nikakva daljnja rješenja, tim je riječima ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u 'Dnevniku' HTV-a prokomentirao informaciju objavljenju u Večernjem listu da je lanjskog 1. kolovoza njegov zamjenik Zdenko Antešić, kao tadašnji gradonačelnik Raba, na jedan dan otišao u saborsku mirovinu te se istog dana ponovo zaposlio na radnom mjestu gradonačelnika Raba

Tadašnji gradonačelnik Raba, a današnji zamjenik ministra prometa tim svojim potezom, čija se moralnost može propitivati, nije zaista učinio ništa nezakonito. Sukladno važećim zakonima iskoristio je mogućnost osiguranja starosne zastupničke mirovine na osnovi mandata ostvarenog u razdoblju od 2003. do 2007. godine. Vjerojatno nije ni prvi ni jedini koji je u proteklim godinama iskoristio mogućnost umirovljenja na jedan dan kako bi ostvario povoljniju 'umirovljeničku buštu' te potom nastavio raditi. Slučaj jednodnevnog umirovljenja Antešića zbio se više od mjesec dana prije no što je Kukuriku koalicija predstavila svoj predizborni plan u kojem je najavljeno ukidanje povlaštenih saborskih mirovina.

Zakon je usvojen 25. siječnja ove godine. Sama najava zakonskih izmjena mnoge je bivše, ali i još aktualne saborske zastupnike ponukala da pojure potražiti potvrde o trajanju zastupničkog mandata kako bi ostvarili povlaštenu mirovinu prije njena ukidanja pa je prije donošenja zakona 46 zastupnika zatražilo potvrde o trajanju mandata s ciljem aktiviranja zastupničke mirovine u povlaštenom iznosu, a njihov popis Sabor je objavio 16. siječnja.

'Ne dajem izjave na tu temu', kratko je Novom listu poručio Zdenko Antešić.

Za razliku od svih čija su se imena pojavila u medijima, zamjenik ministra prometa Antešić, uz kojeg se redovito naglašava da je blizak s premijerom Zoranom Milanovićem, svoj je 'manevar' izveo puno prije no što se znao i nacrt zakona kojim su ukinute povlaštene mirovine, iako je ukidanje povlaštenih mirovina bilo jedno od obećanja Kukuriku koalicije. Novi list podsjeća kako je zbog moralnosti vezane uz aktiviranje saborske mirovine u srpnju ove godine, primjerice, bez direktorske fotelje ostao SDP-ov Željko Mažar koji se nakon dva odrađena mandata i treći put kandidirao za direktora komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Rijeka. Treći direktorski mandat navodno je izgubio i zbog toga što je aktivirao saborsku mirovinu.