DVA PROTOKOLA

Odvojeno obilježena obljetnica osnutka 204. vukovarske brigade

23.09.2012 u 21:06

Bionic
Reading

Obljetnicu osnivanja 204. vukovarske brigade danas su u Vukovaru u odvojenim protokolima obilježila dva organizatora: Hrvatska časnička unija na čelu sa zapovjednikom obrane Vukovara Brankom Borkovićem i Udruga vukovarskih branitelja "Vukovar 91" na čiji se poziv odazvao ministar branitelja Predrag Matić

Svečanosti su održane polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na istom mjestu - Memorijalnom groblju žrtava iz domovinskog rata grada Vukovara, ali u različito vrijeme.

Dok udruga vukovarskih branitelja "Vukovar 91" tvrdi da je na obilježavanje obljetnice pozvala Borkovića, sam Borković tvrdi da nije bio pozvan, već je u odvojenom protokolu sa suradnicima u obrani Vukovara kao i prvopodređenim zapovjednicima položio vijenac kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju u Vukovaru u spomen na sve poginule branitelje i civile.

Ustvrdio je da poziv za taj skup nije dobio te je naglasio da netko novce troši "onako kako mu puhne u glavu" i da netko želi mijenjati povijest i istinu.

"Nisam bio Vukovarac prije rata, bio sam Vukovarac u ratu, a sada ne živim u Vukovaru pa ne mogu čitati misli nekome tko živi ovdje", rekao je Borković, osvrćući se na činjenicu da je nešto ranije obljetnicu osnutka 204. brigade obilježila i Udruga vukovarskih branitelja "Vukovar 91".

"Ovo obilježavanje još je jedan podsjetnik na ono što je iza nas, na više od 20 godina borbe da se prizna obrana Vukovara, da se nalaz Manolićeve komisije stavi izvan snage i da hrvatska vlast napokon prizna obranu Vukovara i 204. brigadu na način kako ona to zaslužuje", izjavio je Borković.

Predsjednik Udruge "Vukovar 91" Ivan Kovačić izjavio je pak da je poziv za taj skup poslan i zapovjednicima obrane grada Mili Dedakoviću i Branku Borkoviću te da ne zna zašto se nisu odazvali.

"Naša udruga godinama organizira obilježavanje obljetnice osnutka 204. brigade, odluku o ovogodišnjoj organizaciji donijelo je naše predsjedništvo, a dok sam na čelu u udruge odluke predsjedništva će se poštovati", izjavio je Kovačić. Naglasio je da se ne ljuti na Borkovića, no da ova "situacija dovodi do razbijanja branitelja" te da Borkoviću "to ne priliči".

Ministar Predrag Matić, koji je u organizaciji Udruge "Vukovar 91" položio vijenac kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju u Vukovaru u spomen na sve poginule branitelje i civile, rekao je da je dobio poziv od organizatora na koji se vrlo rado odazvao jer je i sam pripadnik 204. brigade.

Tom događaju nazočili su i izaslanici Hrvatskog sabora, Glavnog stožera Oružanih snaga kao i Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara. Medijima nije bio upućen poziv na taj skup.