Hrvatska BOZANIĆ UPOZORIO

'Nedopustivo političko manipuliranje teritorijem'

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izjavio je danas da je nedopustivo političko manipuliranje s hrvatskim državnim teritorijem, naročito kada su u pitanju državne granice

Kardinal Bozanić rekao je to u razgovoru s dr. Stjepanom Ćosićem, ravnateljem Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu, koji mu je darovao knjigu 'Prijevara ili zabluda. Problem granice na području poluotoka Kleka' koju je napisao u suautorstvu s Nikom Kapetanićem i dr. Nenadom Vekarićem, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Upoznat s raznim vidicima složenoga graničnog pitanja, zagrebački nadbiskup je izrazio potporu nastojanjima onih koji, u svjetlu znanstvenih činjenica i stručnih prosudbi, traže rješenja braneći istinu. Ujedno se zauzima za one stavove koji nisu na tragu ishitrenih poteza koji bi ugrozili hrvatske nacionalne interese i – ne uvažavajući utemeljene spoznaje – štetili hrvatskomu narodu.

Ozbiljnost tematike zahtijeva iznimnu odgovornost ne samo političara nego cjelokupne društvene i znanstvene javnosti, kao i domoljubnu svijest zastupnika u Hrvatskome saboru. Sve to poziva na mudrost odgovornih u konkretnome pitanju o granici na području poluotoka Kleka i na odlučnost da se ne donosi politička odluka kojom bi Hrvatskoj bio oduzet dio njezinog teritorija, stoji u priopćenju.

Bozanić je s Ćosićem razgovarao i o raznim temama vezanim uz djelovanje Arhiva, te osobito uz suradnju Arhiva i Nadbiskupije. Istaknut je plodan suodnos Arhiva i Metropolitanske knjižnice Zagrebačke nadbiskupije koja se nalazi i djeluje u istoj zgradi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još