U RASPRAVI SUDJELUJE 10 ZASTUPNIKA

'Premalo nas je u sabornici i to je sramota!'

21.09.2012 u 14:58

Bionic
Reading

Da su scene poluprazne sabornice česte u popodnevnim satima sjednice, nije nova stvar. No, iako se danas raspravljalo o Strategiji razvoja zdravstva do 2020, jednoj od važnijih tema dnevnog reda, nakon glasovanja u podne u sabornici je ostalo svega 10-ak zastupnika. Uznemirilo je to i same zastupnike, no oporba je vladajućima zamjerila što su, usprkos drugačijoj saborskoj praksi, tako važnu temu stavili na dnevni red u petak

'Ovako važna tema dnevnog reda koja je od interesa za javnost ne stavlja se na dnevni red petkom. Pogotovo ne prije glasovanja. Jer nakon glasovanja, što se dogodio – otišli su zastupnici. Ovo me podsjetilo na jedan zakon iz prošlog mandata koji se odnosio na zajedničku obranu Hrvatske i Srbije koji je došao na dnevni red oko 18 sati, i to prije utakmice Dinama. Bilo je jedno sedam-osam zastupnika, a radilo se o temi koja je bila od općenacionalnog interesa. Strategija zdravstva zaslužila je ići u raspravu u utorak ili srijedu ujutro i da traje cijeli dan i siguran sam da bi bilo više koristi za Ministarstvo i strategiju', pobunio se HDSSB-ov Dinko Burić zbog uvjeta u kojima se raspravlja.

Naime, nakon glasovanja, u podne u sabornici je ostalo svega desetak zastupnika. 'Nije važno koliko je zastupnika iz koje stranke. Premalo nas je i to je sramota!! Da nas je ostalo i 50, bilo bi premalo', pobunio se Burić.

Odgovorio je tako na kritike potpredsjednika Sabora, HNS-ovog Milorada Batinića koji je Buriću, ali i Branku Vukšiću iz Hrvatskih laburista zamjerio ranije prigovore na raspravu i broj zastupnika.

'Ovo je važna tema i nema nevažnih tema o kojima se raspravlja. Dobili smo i usvojili dnevni red gdje se znalo koje točke dolaze i znali smo da ćemo raspravljati danas o strategiji. Nisam uočio da u sabornici piše radno vrijeme, da je to do 14 sati. Vidimo da se u prethodnim sazivima radilo do ponoći. Koliko je tema važna, svjedoči broj replika i prijavljenih za raspravu. Mogao bih vas pitati i koliko je HDSSB-ovaca i laburista nazočno. S desne strane, osim kolege Reinera, vidim još dvojicu kolega, a s lijeve isto dvoje. To ne znači da se rasprava ne može održavati i da se ne može raspravljati kvalitetno', kazao je Batinić

Međutim, na njegove prozivke odgovorio je i laburist Vukšić, koji se zapitao zašto se uopće glasa petak u podne i zašto se ne bi glasovalo na kraju svakog radnog dana. Zaključio je da tada ne bi bilo kvoruma za glasovanje jer zastupnika 'zbog drugih obveza' ne bi bilo u Saboru.

'Laž je da svi zastupnici rade na terenu. Laž je da za vrijeme sjednice rade po odborima jer se oni uglavnom održavaju dan prije sjednice. Laž je da rade s građanima jer ih vidimo po dućanima u šopingu. Ako nećemo raspravljati ovdje kako radi Sabor, onda je on suvišan', zaključio je Vukšić

Nakon kratke rasprave o uvjetima u kojima se raspravlja, Sabor je završio zasjedanje za ovaj tjedan, a nastavak sjednice najavljen je za utorak.