KRAJ HSS-OVE TRAKAVICE

U Saboru ipak Hrg umjesto bolesnog Friščića?

21.09.2012 u 10:28

Bionic
Reading

Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je odlučilo da od 26. rujna počinje teći zastupnički mandat HSS-ovom zastupniku Josipu Friščiću te da tada prestaje mandat Damiru Bajsu koji ga je dosad mijenjao u Saboru. Time je konačno okončana HSS-ova trakavica koja je trajala od početka godine, a zbog koje je Bajs završio pod suspenzijom, a kasnije i izbačen iz stranke

Friščić je na parlamentarnim izborima prošle godine izabran za zastupnika u II. izbornoj jedinici, ali je tada stavio mandat u mirovanje te je umjesto njega HSS u Saboru zastupao Damir Bajs.

Budući da je prošlo šest mjeseci od stavljanja mandata u mirovanje, Friščić je ispunio uvjete za aktiviranje mandata pa je on tu mogućnost i iskoristio te u Sabor poslao zahtjev za prestanak mirovanja mandata i ponovno obnašanje zastupničke dužnosti.


Damir Bajs našao se u nemilosti nakon što je za novog predsjednika stranke izabran Branko Hrg, koji je htio zasjesti u Sabor umjesto Bajsa. Da Hrg treba zastupati HSS u Saboru, odlučilo je i predsjedništvo stranke, no Bajs nije htio 'vratiti' mandat.

Zbog toga ga je stranka suspendirala, a na kraju je bio i izbačen iz HSS-a.

Zadovoljstvo najnovijim razvojem događaja, odnosno povratkom Friščića izrazili su i u Mandatno-imunitetnom povjerenstvu. SDP-ova Nadica Jelaš izrazila je zadovoljstvo što je MIP podučio HSS demokratskoj proceduri, odnosno činjenici da zastupnički mandat nije stranačka, već osobna stvar.

'Ovo je pravi način kako uspostaviti vladavinu prava i zakona, naučili smo jednu stranku da je demokracija prije svega proceduri', rekla je Jelaš.

Prema neslužbenim informacijama, Friščić, koji se još uvijek oporavlja od operacije kuka, vjerojatno neće sjediti u Saboru, već će nakon nekog vremena mandat prepustiti novom predsjedniku HSS-a Branku Hrgu.