DVIJE GODINE OD PROPASTI KAMENSKOG

'Ako oni koji su nas uništili misle da ćemo se umoriti – prevarili su se'

20.09.2012 u 19:14

Bionic
Reading

Nakon točno dvije godine, radnice Kamenskog okupile su se ponovno na Trgu Francuske Republike, mjestu na kojem su se devetodnevnim štrajkom glađu neuspješno pokušale izboriti za svoja prava, isplatu zarađenih plaća i otpremnina. Nakon dvije godine, sudbine radnica posrnulog tekstilnog diva različite su, ali gotovo sve zrače optimizmom

Bez obzira na to što su premlade za otkaze, a prestare za tržište rada, što su neke našavši nove poslove doživjele ponovno isti scenarij, radnice se ne daju. Organizirane, kroz Udrugu Kamensko radnice su, koliko mogu, stvar uzele u svoje ruke i edukacijama, prekvalifikacijama, kao i suradnjom s ostalim udrugama, traže i nalaze posao.

Predsjednica Udruge, Đurđa Grozaj, zadovoljna je njezinim radom i vidi budućnost kako za sebe, tako i za svoje kolegice koje su aktivne u udruzi, ali ni ne pomišlja na nekakvo posustajanje, a kamoli odustajanje od potraživanja svojih i prava svih ostalih radnica Kamenskog. 'Čekat ćemo gospodu u sudstvu još mjesec dana da dojdu sebi od godišnjih odmora i mislim da je to više nego korektno od nas, a onda zahtijevamo da se naš slučaj ponovno otvori i promptno riješi. U suprotnom, izbora nećemo imati, već izaći van granica Hrvatske. Tužba je već spremna za Strasbourg, tako da, ako gospoda koja nas je uništila misli da ćemo se umoriti i odustati – prevarila se', izjavila je Đurđa Grozaj


Prekrasan dan i suncem okupani Trg Francuske Republike izmamio je osmijehe na lica svih okupljenih, ali sakriti nije mogao patnju radnica Kamenskog. Mnoge od njih osjećaju se jadno i poniženo, pa čak i, kao što je izjavila jedna od radnica Jadranka Ereiz, kao lopovi zato što nakon 30 godina radnoga staža sada od države uzimaju socijalnu pomoć. Njezina kolegica Ines Kralj svratila je pozornost na to kako su visine njihovih otpremnina nakon 30 godina rada iste kao i jedno jedino mjesečno primanje nekog saborskog zastupnika. 'Da se jedan mjesec odreknu svoje plaće, mi radnice Kamenskog bile bismo isplaćene – međutim, negdje sam pročitala da ne žele ni raspravljati o snižavanju svojih plaća jer bi im to, kao, snizilo produktivnost', ogorčeno je rekla Ines Kralj.

Preko osječke udruge Slap, koja će predsjednici udruge Kamensko i njezinoj kolegici pokriti i sve troškove puta, dobile su poziv na osječki Sajam dizajna. od čega bivše radnice Kamenskog, sada aktivno uključene u rad udruge, prema riječima Đurđe Grozaj, jako puno očekuju. 'Mi ne želimo pomoć u smislu toga da nam netko nešto pokloni, mi samo želimo dobiti posla za koji imamo i iskustva, i znanja, i neupitnu kvalitetu', zaključila je Đurđa Grozaj.