PREŽIGALO TVRDI

'Da nije Grada Zagreba, Gredelj ne bi ni dosad 'preživio'

20.09.2012 u 18:21

Bionic
Reading

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Ladislav Prežigalo opovrgnuo je danas izrečene optužbe nekih političkih stranaka da je Grad Zagreb odgovoran za agoniju Tvornice željezničkih vozila (TŽV) Gredelj navodeći kako su činjenice "posve suprotne" odnosno da bez socijalne politike Grada i poticanja poduzetništva ta tvrtka ne bi ni dosad preživjela

'Objede na račun Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića odbijamo kao prizemno i neodgovorno predizborno politikantstvo koje ni na koji način ne pomaže u očuvanju radnih mjesta u 'Gredelju', ali zato dovodi u zabludu javnost i radnike Gredelja koji su s pravom zabrinuti za svoja radna mjesta i sudbinu svojih obitelji', poručio je Prežigalo s konferencije za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Ustvrdio je da bez gradske politike 'Gredelj' najvjerojatnije ne bi preživio odnosno da se ne bi do danas očuvale ni proizvodnja niti radna mjesta. Pritom je podsjetio da je narudžbom 140 niskopodnih tramvaja Grad Zagreb omogućio hrvatskom konzorciju Gredelj/Končar desetgodišnji posao i prihod od 250 milijuna eura, a kupnjom zemljišta od TŽV-a Gredelj novu zaradu od 90 milijuna eura. Grad Zagreb je, dodaje, u 'Gredelju' modernizirao i 12 motornih vlakova u vrijednosti od 50 milijuna kuna.

Naveo je i da su u dva navrata zatražili zastoj ovrhe vezane za potraživanje od 841 tisuća kuna koje je 'Gredelj', po sudskoj odluci, trebao isplatiti Gradu Zagrebu 'upravo zato što vodi računa o situaciji u kojoj se tvrtka nalazi'. Iz istih razloga, dodaje, Grad Zagreb dosad nije utužio dugovanje 'Gredelja' po osnovi spomeničke rente i komunalne naknade u visini od 5,9 milijuna kuna već pokušava pronaći rješenje koje bi za tu tvrtku i radnike bilo komfornije.

Prežigalo je izvijestio da gradonačelnik Bandić predlaže Vladi RH da zajednički pomognu 'Gredelju' i njegovim radnicima i to tako da se nastavi s projektom niskopodnih tramvaja što podrazumjeva nabavku novih 60 niskopodnih tramvaja koji su Zagrebu potrebni, dok bi hrvatski konzorcij Gredelj/Končar tako dobio siguran posao u narednih pet godina.

'Gradonačelnik je to predlagao i bivšoj Vladi, a sada to predlaže i aktualnoj Vladi vjerujući da se uz njezinu podršku ta ideja može realizirati na korist Zagrepčana i radnika Gredelja', zaključio je Prežigalo.

Konferenciji za novinare nazočio je i pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić koji je na upit novinara zašto Grad Zagreb ne ide sam u projekt nabavke novih niskopodnih tramvaja odgovorio da Grad Zagreb više nije u mogućnosti sam preuzeti obveze na relativno kratak rok pa su, dodaje, to mislili podijeliti s državom.