ŠEFOVE PRIJAVILI POLICIJI

36 zaposlenika 'Doma strave' kod Đakova dobilo otkaze

Bionic
Reading

Nitko od 36 zaposlenika nedavno zatvorenog Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Breznici Đakovačkoj nije želio primiti izvanredni otkaz ugovora o radu, za koji kažu da je pun rupa, te im ne jamči ostvarenje njihovih prava, poput isplate zaostalih osobnih dohodaka, otpremnine

Odlazak pacijenata iz DomaPogledaj cijelu fotogaleriju

Zbog svega navedenog, kako doznaje Glas Slavonije od Silvije Vidak, voditeljice računovodstva, na kolnom ulazu ispred Doma održana je javna sjednica Upravnog vijeća gdje je dužnosti razriješen spomenuti Vjekoslav Bilić, a za novog v.d. imenovan djelatnik Doma, viši medicinski tehničar Luka Bačić, koji će na tom mjestu biti do okončanja spora.

'Dana 10. rujna smo iz Ministarstva dobili Rješenje o zabrani rada, međutim, Ministarstvo nije moglo zatvoriti, odnosno, zapečatiti Dom, jer je on u privatnom vlasništvu. Od tog dana Dom i dalje postoji kao pravna osoba sa svim obvezama koje slijede prema radnicima, državi i vjerovnicima. Dana 11. rujna su svi naši korisnici premješteni iz Doma u Breznici, mi smo, dakako, bili u šoku, ništa nismo poduzimali. No, idućeg dana je v. d. ravnatelja Bilić trebao sazvati radničko vijeće kako bi se najprije riješio taj dio poslovanja, jer bili smo svjesni da više nemamo gdje jer je tvrtka registrirana samo na tu djelatnost. Ravnatelj je zbog neiskustva, neznanja, ali i drugih svojih pretpostavki krenuo u silovit obračun sa svim svojim zaposlenicima', kaže Silvija Vidak, voditeljica računovodstva.


'Bio je svjestan obveze da radnicima mora uručiti bilo kakav otkaz u papirnatom, pismenom obliku. To smo pokušali u ponedjeljak izvršiti, no samom činu davanja otkaza u smislu toga da nam uruči taj papir, jer mi nemamo što potpisati budući da se radi o izvanrednom otkazu, zbog izvanrednih okolnosti, nitko od nas nije htio pristupiti niti preuzeti taj otkaz. Razlog tome je što je tekst otkaza napisan tako da pogoduje isključivo poslodavcu. U otkazu nije spomenuta obveza poslodavca da nam mora isplatiti zaostale plaće. Spomenuto je samo pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor', kaže Vidak.

'Nakon što smo smijenili ravnatelja, poduzeli smo još jedan korak. Prijavili smo kriminalističkoj policiji u Osijeku sljedeće: od dana kada je Dom dobio zabranu rada bivši ravnatelj i njegova supruga, vlasnica Doma, i dalje raspolažu sredstvima na žiro-računu. Na taj smo način pokušali osigurati da sredstva koja budu uplaćena budu zaštićena i da ih se više ne može nenamjenski trošiti', ističe Vidak.