GORNJI HRAŠĆAN

Mali Romi u školu ušli bez poteškoća

19.09.2012 u 15:48

Bionic
Reading

'Sukladno obećanju župana Perhoča, očekujemo što skori dolazak ministara Jovanovića i Mimice u Međimurje da se osobno uvjere da prilike u našim školama nisu takve kakve se prikazuju ili na prvi pogled izgledaju, ali i da se upoznaju s problemima koji uistinu postoje i za čije rješavanje trebamo pomoć, kazala je Božena Dokša, ravnateljica OŠ dr. Ivan Novak iz Macinca u čijem sklopu djeluje i gornjohrašćanska Područna škola

Nakon incidenata koji su se protekla dva dana dogodili ispred škole u Gornjem Hrašćanu, a osobito u ponedjeljak, danas su mališani romske nacionalnosti ušli u učionice bez takvih problema.

'Srijedu ćemo pamtiti kao normalan dan. Mještani nisu prosvjedovali zbog dolaska predškolaca romske nacionalnosti, iako je i danas bila policija za svaki slučaj. Vjerujemo da će tako biti i do kraja predškolske nastave koja traje do 17 sati, kao i narednih dana', ističe ravnateljica Dokša.

Osnovna škola dr. Ivan Novak ima 466 učenika zajedno s Područnom školom u Gornjem Hrašćanu u koji polazi tridesetak djece. Od ukupnog broja učenika, 320 je romske nacionalnosti.

'Do sada nismo imali incidente, iako problema ima. Prvenstveno se to odnosi na veći prostor. Upravo zbog toga što više nemamo dovoljno prostora za održavanje predškole u matičnoj školi u Macincu djecu iz romskog naselja, bili smo prisiljeni dovesti u Gornji Hrašćan.

Za sve brojniju romsku populaciju nije nužno osigurati samo dovoljno prostora za nastavu, već i za produljeni boravak tijekom kojeg bi mogli napisati zadaću i naučiti gradivo, jer za to doma često nemaju mogućnosti, odnosno primjerene uvjete, upozorava ravnateljica.

Da bi učenici romske nacionalnosti što lakše savladavali gradivo i pratili nastavu, posebice hrvatski jezik, škole provode i predškolski odgoj.

Rješenje bi bili dječji vrtići, ali ni se oni polaze u primjerenom broju, niti ih ima s toliko kapaciteta. Upravo zbog toga krenulo se s predškolom u školskim objektima koji također imaju problema s prostorom koji je nužno što prije riješiti, upozorava te izražava žaljenje što su ovih dana u Gornjem Hrašćanu eskalirali problemi koji nemaju veze s djecom koja su im, nažalost, bila svjedoci.