Hrvatska PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU

Divljačko ponašanje roditelja pred djecom treba kazniti!

  • Autor: V.B.
  • 19.9.2012 15:40:48
  • 19.9.2012 13:02:35

'Policija i Državno odvjetništvo trebaju reagirati pokretanjem odgovarajućih postupaka protiv svih onih koji su u Gornjem Hrašćanu, govorom mržnje i sprečavanjem djece da pohađaju školu, diskriminirali djecu', smatra Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu

Poruka pravobraniteljice
Pravobraniteljica drži da su događaji ispred Područne škole u Gornjem Hrašćanu, kada su roditelji ne-romske djece sprečavanjem djece pripadnika romske nacionalne manjine da uđu u školu i pohađaju program predškole, pokazatelj da se nedovoljno sredstava i napora, u okviru Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma 2005. – 2015, ulaže u senzibiliziranje pripadnika većinskog stanovništva za prava romske nacionalne manjine.

'Vidljivo je da su odrasli okupljeni ispred škole u Gornjem Hrašćanu manifestirali netoleranciju, nasilje i diskriminaciju, pozivajući i potičući na segregaciju djece pripadnika romske nacionalne manjine, što je ne samo štetan izraz netoleracije i nasilja, već oblik izravne diskriminacije, koja je zabranjena Zakonom o suzbijanju diskriminacije i kažnjiva po Kaznenom zakonu.

Sramotno je da se odrasle osobe ni pred prestrašenom djecom predškolske dobi nisu ustručavale pokazati svoju nesnošljivost i agresivnost pa će za tu djecu prvi dan u školi ostati doista traumatična uspomena', navodi Jelavić.

Sve što se dogodilo pravobraniteljica je osudila i podsjetila da je Konvencijom o pravima djeteta i Zakonom o suzbijanju diskriminacije zabranjen  svaki oblik izravne ili neizravne diskriminacije.

'Konvencijom o pravima djeteta zajamčeno je pravo na obrazovanje svoj djeci, što znači da sva djeca trebaju imati jednake mogućnosti pristupa obrazovanju, bez podjela po bilo kojoj osnovi', istaknula je Jelavić i dodala da je uključivanje romske djece u redovne, integrirane skupine u programima predškolskog odgoja i obrazovanja s ostalom djecom, njihovim vršnjacima, najbolji put i najučinkovitija mjera koja će pridonijeti sprečavanju negativne prakse segregacije.

215243,215122,215521,194386
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još