IMENOVANJA NAČELNIKA PU

ZG policiju preuzeo kadar koji je pravdao pijanog Bandića

19.09.2012 u 13:56

Bionic
Reading

Uz prvu ženu na čelu PU primorsko-goranske imenovano je još 18 načelnika policijskih uprava. U PU požeškoj-slavonskoj natječaj je poništen jer kandidati nisu prošli potrebne testove

Ranko Ostojić, ministar policije, imenovao je nakon provedenog natječaja i testiranja 19 načelnika policijskih uprava.

Senka Šubat imenovana je načelnicom PU primorsko-goranske i tako je postala prva žena na čelu riječke policije, ali ne i prva žena na čelu neke PU. Naime, Marija Galić je jedno vrijeme prije nekoliko godina bila na čelu PU bjelovarsko-bilogorske. Šubat je po struci pravnica koja je posljednjih nekoliko godina bila na dužnosti šefice disciplinskog suda PU primorsko-goranske.

Na čelo najveće Policijske uprave, zagrebačke, dolazi Goran Burušić kojeg javnost pamti iz doba kada je Milan Bandić pijan skrivio prometnu nesreću i pobjegao s mjesta događaja. Burušić je tada vodio ured tadašnjeg načelnika zagrebačke policije Ivana Babića.

Bandića je bijeg s lica mjesta koštao gradonačelničke funkcije, ali tek kad je u javnost dospio zapisnik s mjesta nesreće. U njemu je bilo puno više prekršaja nego što je zagrebačka policija službeno Bandiću stavljala na dušu.

Burušić je tada održao presicu na kojoj je, prema pisanju Slobodne Dalmacije, puno više vodio računa o tome kako i zašto je zapisnik došao u javnost, a manje o činjenici da je policija pokušala zataškati Bandićev bijeg i ponašanje.

Njegovo imenovanje treba još potvrditi zagrebačka Skupština, ali kako je riječ o SDP-ovu kadru problema po tom pitanju neće biti što potvrđuje i činjenica da je skupštinski Odbor za imenovanja dao pozitivno mišljenje.

Zdenko Petričević preuzet će PU splitsko-dalmatinsku. Petričevićevo ime javnosti je postalo poznato kada je otkriveno je on potpisao zapovijed, i to kao šef Prve policijske postaje, prema kojoj se Ivi Šariću, puncu Ive Sanadera, omogućuje da auto parkira u policijskoj garaži. Uz Freda Matića, ministra branitelja, njegovo ime se spominjalo u pozitivnom kontekstu u nedavnom rješavanju slučaja Nikolovski u Splitu.

Dragutin Vurnek, dosadašnji načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke, postao je načelnikom PU bjelovarsko-bilogorske, Ante Zovak, dosadašnji zamjenik načelnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske, preuzeo je brodsko-posavsku, a Tonći Radibratović s mjesta zamjenika načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske napredovao je na čelnu poziciju.

Dragutin Cestar, dosadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave istarske, preuzeo je tu PU, dok je Tomislav Kotić, dosadašnji pomoćnik voditelja smjene OKC-a MUP-a, preuzeo karlovačku PU.

Načelnikom Policijske uprave koprivničko-križevačke imenovan je Darko Repdosadašnji voditelj Pododsjeka za krim tehniku Policijske uprave koprivničko-križevačke, Jakob Bukvić, dosadašnji načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, preuzeo je krapinsko-zagorsku, Ante Podnar, dosadašnji policijski službenik za maloljetničku delinkvenciju Odjela kriminalističke policije Policijske uprave ličko-senjske, imenovan je načelnikom te PU, a Krunoslav Gosarić, dosadašnji glasnogovornik Policijske uprave međimurske, umjesto odgovaranja na upite novinara ubuduće će upravljati tom PU.

Načelnikom Policijske uprave šibensko-kninske imenovan je dosadašnji načelnik Ivica Kostanić, dok je PU varaždinsku preuzeo Darko Jurčec. Mirko Kostelac, dosadašnji načelnik Postaje granične policije Terezino Polje, vodit će PU virovitičko-podravsku, Neven Paškalin zadarsku, a Blaž Topalović vukovarsko-srijemsku.

Jedina PU koja nije dobila načelnika je požeško-slavonska, jer kandidati nisu pokazali dovoljno znanja na testovima, pa je natječaj poništen.

Imenovani načelnici mahom su diplomirani kriminalisti, iako među njima ima i pravnika, politologa, ali i inženjera strojarstva. Zajedničko im je da svi imaju dugogodišnji staž na različitim poslovima u policiji.