U EUROPI UMRLO 20 OSOBA

Opasna Becherovka kod nas i dalje nije zabranjena

18.09.2012 u 21:59

Bionic
Reading

Iako je češka vlada još prošlog tjedna zbog trovanja građana koji su pili krivotvoreni češki liker Becherovku zabranila prodaju i distribuciju svog nacionalnog pića, u Hrvatskoj se Becherovka nesmetano prodaje i toči u kafićima

U aferi velikog trovanja metilnim alkoholom, dosad je preminulo 20 osoba, više od pedeset ih je hospitalizirano, a policija je u racijama pohapsila dvadesetak sumnjivaca za koje se pretpostavlja da su smućkali smrtonosnu krivotvorinu.

Ravnateljica Agencije za hranu dr. sci. Zorica Jurković kaže kako je naša agencija putem WHO INFOSAN mreže zaprimila obavijest o akutnom trovanju metanolom u Češkoj i susjednim zemljama. To je, tvrdi, prvi je korak , a ništa zasad ne upućuje da bi se mogao pokrenuti sustav brzog uzbunjivanja.

Ni Sanitarna inspekcija Uprave za sanitarnu inspekciju nije zaprimila obavijest iz EU o potencijalno opasnom piću ili njegovom izvozniku, nam mr. Ivo Afrić, pomoćnik ministra zdravlja za Jutarnji list

Dr. sci. Jasna Čačić, direktorica Gospodarsko-interesnog udruženja proizvođača pića Hrvatske (GIUPP) kaže kako se 'čudi da Europska komisija već nije neodgodivo upozorila zemlje članice da se pojača oprez oko uvoza pića iz Češke'.