RASPODJELA DOBARA

Popis portala koje financira Milan Bandić

18.09.2012 u 11:38

Bionic
Reading

Grad Zagreb objavio je rezultate natječaja za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja, do kraja ove godine, na osnovu kojeg je devet portala dobilo ukupno 1,27 milijuna kuna.

Natječaj je objavljen 19. lipnja 2012. godine uz rok prijave osam dana, pri čemu su čak četiri dana iz navedenog roka predstavljala produženi četverodnevni vikend. Ta činjenica kao i uvjet da portali moraju biti upisani u Upisnik elektroničkih publikacija izazvala je negativnu reakciju skupine neprofitnih medija koje je Agencija za elektroničke medije prethodno ispisala iz Upisnika i time ih eliminirala iz natječaja, piše REP.hr

O omjerima dodijeljenih iznosa dalo bi se raspravljati, no ono što najviše upada u oči je dodjela značajnog iznosa krajnje nepoznatom portalu Novi-Zagreb.hr kao i činjenica da neki od portala kojima je novac dodijeljen o Zagrebu i vijestima vezanima za Skupštinu Grada i radu Gradske uprave uopće ne pišu jer novinare na terenu nemaju ili prenose medije koji o njima pišu.

Domena portala Novi-Zagreb.hr registrirana je na 'Novi Zagreb zapad zadrugu za građenje i završne radove u građevinarstvu', dok je ta stranica na natječaju službeno prijavljena preko Otvorene računalne radionice "Svi smo protiv" koja u Zagrebu raspolaže s 117 metara četvornih u vlasništvu Grada Zagreba. Predsjednik navedene udruge je Mladen Plazibat, bivši član SDP-a koji je 2003. godine prešao u HNS, a glavni urednik portala Josip Kapraljević.

Prema podacima Alexe, njegova web stranica nalazi se na 7.079.284 mjestu u svijetu, pri čemu nema poseban ranking u Hrvatskoj, što znači da ima iznimno malu posjećenost. Koliko je Novi-Zagreb.hr popularan potvrđuje i broj od čak 33 obožavatelja na Facebooku (u trenutku pisanja članka).

U činjenici da je novac dobio Novi-Zagreb.hr sporna je i činjenica da je jedan od uvjeta natječaja bilo postojanje web stranice najmanje šest mjeseci, koja (prema podacima rep.hr-a) nije bila ostvarena u trenutku pokretanja natječaja, a upitno je i jesu li u svih šest mjeseci programski sadržaji o Zagrebu objavljivani svakodnevno, što je također bio uvjet.portali