LOŠI MEĐULJUDSKI ODNOSI

Uprava Parka prirode Papuk traži smjenu ravnatelja Samardžića

17.09.2012 u 20:20

Bionic
Reading

Upravno vijeće Javne ustanove Park prirode Papuk od ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića traži smjenu ravnatelja te ustanove Ivice Samardžića zbog, kako kažu, nepravilnosti u radu, narušenih odnosa sa zaposlenicima ustanove i loše komunikacije koja otežava ili onemogućava rad

U priopćenju medijima Samardžića optužuju za neprimjereno ponašanje, 'poput vikanja na djelatnike i zadavanja radnih zadataka neprimjerenih stručnoj spremi i opisu radnoga mjesta', narušene međuljudske odnose sa zaposlenicima, unošenje straha uručavanjem 'devet upozorenja za otkaz', neadekvatno ekipiranje ustanove i provedbu pogrešnih projekata.

Dražen Dumančić, predsjednik Upravnog vijeća, kaže da su problemi počeli odmah po imenovanju novog saziva tog tijela ustanove početkom godine. 'Članovi novog vijeća imenovani su još u veljači, a ravnatelju je trebalo mjesec dana da sazove prvu sjednicu', kazao je Dumančić tportalu.

Navodi da Samardžić UV nije dopustio pristup traženim dokumentima, a da je na sjednicama 'podmetao prijedloge o potrebi da Javna ustanova Park prirode Papuk financijski pomaže udruge i društva iz okolice'.

Kao javna ustanova za upravljanje parkom prirode, objašnjava, JUPP Papuk nema ovlasti pomagati rad udruga, a ipak se i to do sada događalo. Ravnatelj tridesetak mjeseci nije raspisao natječaj za neka radna mjesta, tvrde članovi UV, iako su na tim poslovima imenovani vršitelji dužnosti.

'Prijave ondašnjem Ministarstvu kulture o neprimjerenom ponašanju ravnatelja nisu urodile adekvatnom reakcijom organa nadležnih za istrage, a u novije vrijeme zakonitost rada ravnatelja provjerava nekoliko inspekcijskih službi različitih Ministarstava. Već su pronađene neke nepravilnosti. S razlogom ili bez njega, ravnatelj Parka prirode Papuk ili Ivica Samardžić kao privatna osoba vodi bezbroj sudskih procesa protiv sadašnjih i bivših djelatnika što baca ružno svjetlo na imidž Parka', tvrdi se u dopisu UV.

Dodaju da je lako uočiti da granične, informacijske i interpretacijske table nitko ne održava. 'Ne održavaju se ni biciklističke, planinarske i druge staze kao ni postojeća poučna staza na Jankovcu, koja se zove grofova, premda je Janković bio tek niži plemić, na što stručna javnost godinama upozorava mjerodavne. Park prirode Papuk ulaže silnu energiju i sredstva na izradu poučnih staza, koje gotovo nitko ne posjećuje i objekata koji su dijelom sagrađeni i nedovršeni, a nisu uvedeni u funkciju', upozorilo je UV.

Dumančić kaže da će javnost detaljnije obavijestiti na konferenciji za tisak u srijedu u Velikoj, gdje će svoje tvrdnje potkrijepiti konkretnim primjerima i dokumentacijom.

Ravnatelj Ivica Samardžić za tportal nije htio komentirati kritike UV-a nego je poručio da s nama ne želi razgovarati i prekinuo telefonski razgovor. Na dužnost ravnatelja imenovan je 2001. godine, dvije godine nakon proglašenja zaštićenog područja i osnivanja Javne ustanove Park prirode Papuk. U javnost su 2009. godine dospjele SMS poruke sa seksi sadržajem, koje su navodno primale neke zaposlenice ustanove. Ministarstvo kulture, tada nadležno za zaštitu prirode, točnije državni tajnik Zoran Šikić, primili su prijavu u vezi pogoršanja radne atmosfere u ustanovi, ali afera je ubrzo utihnula.