REAKCIJE IZ SISKA I OSIJEKA

'Grijanje poskupljuje samo u gradovima gdje 'Kukuriku' nije na vlasti'

Bionic
Reading

Vlasnici oko 4000 stanova i osamdesetak poslovnih prostora u Sisku, koliko ih je priključeno na jedinstven toplinski sustav, s ogorčenjem su primili najavu HEP-Toplinarstva o poskupljenju grijanja za 37 posto

I gradonačelnik Siska Dinko Pintarić oštro je osudio najavu iz HEP-a te u priopćenju navodi kako 'ne želi i neće pristati na ucjene koje pred nas stavlja HEP Toplinarstvo. Jer kako drugačije protumačiti zahtjev za 100-postotnim povećanjem cijena energenta za ionako ugroženu industrijsku proizvodnju, te gotovo 40-postotno povećanje cijena za građanstvo', pita Pintarić u priopćenju.

Dodaje da kao gradonačelnik ne može dopustiti da više od četiri tisuće potrošača HEP-ovih usluga u Sisku ovu zimu bude gladno jer neće imati novaca za platiti sve račune, a pita se kako će povećane račune plaćati i 56 poslovnih potrošača kojima je poslovanje ionako otežano zbog njihovih novih parafiskalnih nameta.


Gradskom vijeću grada Siska predložit ću da odbije ovaj zahtjev HEP Toplinarstva , kaže i dodaje kako mu je žao što, 'poput zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, nema pravo staviti veto na tu odluku jer je ovo samo još jedan od načina ucjene naših, u ovoj situaciji, bespomoćnih sugrađana'.

Predsjednik Gradskog vijeća Veljko Novak u svojem priopćenju kaže kako će Gradsko vijeće na svojoj sjednici raspravljati o zahtjevu HEP-a za povećanjem cijene usluga HEP Toplinarstva, a od gradskih će vijećnika zatražiti da se ovakav zahtjev odbije.
Poziva HEP, ali i Vladu Republike Hrvatske, da ne odobre povećanje cijene grijanja i da omoguće Siščanima da u uvjetima dostojnim čovjeka prežive ovu zimu.

Novak smatra kako su HEP Toplinarstvo i Vlada još jednom ovim potezom pokazali kako im nisu svi građani jednaki jer je 'ovo povećanje cijene namijenjeno samo onim gradovima u kojima stranke Kukuriku koalicije nisu na vlasti'. 'Jesu li samo zato građani Siska, Zagreba, Osijeka, Samobora, Zaprešića, Velike Gorice kažnjeni i samo se njih želi još više opteretiti?', pita predsjednik sisačkog Gradskog vijeća, piše Hina.

I Bubalo se buni

Do poskupljenja grijanja vjerojatno će doći i nakon što sve jedinice lokalne samouprave odbiju zahtjev HEP-a', zaključio je danas gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo. To će se dogoditi jer će Vlada promijeniti zakonski okvir.

'Vlada je već uputila u proceduru, to prolazi određene odbore, očekujem vrlo brzo da to bude na Vladi i da bude također na idućoj sjednici Sabora', kaže Bubalo. Odluku o poskupljenju naziva neopravdanom, a ne slaže se s argumentom HEP-a da do toga dolazi zbog rasta cijena energenata.

'Pozivam HEP prije svega da racionalizira poslovanje, a tek nakon toga možemo razgovarati o nečem drugom', kaže osječki gradonačelnik. Osječki GPP primjer je da, unatoč poskupljenju energenata, do poskupljenja ne mora doći.

'Vi ste imali prigodu vidjeti u našem GPP-u, gdje su cijene rasle u prošlih šest godina. No, isto tako treba podsjetiti da smo 2009. godine smanjili cijenu i učeničkih i studentskih karata', naglasio je Bubalo. Koja god cijena grijanja bila, toplo oko srca u petak bilo je dogradonačelnici Osijeka Danijeli Lovoković koja je u Nizozemskoj primila brončanu plaketu nagrade Zlatni cvijet Europe, piše Media servis.