Hrvatska UKOPANI DO KRAJA

Vlada raskinula TKU na telefonskoj sjednici; sindikati podižu tužbe

  • Autor: V.B.
  • 17.9.2012 16:37:47
  • 17.9.2012 12:02:13

Vlada je danas na telefonskoj sjednici otkazala Temeljni kolektivni ugovor (TKU) i pokrenula pregovarački proces za stvaranje novog, to znači da će prava iz postojećeg za zaposlene u zdravstvu, socijalnoj skrbi, obrazovanju i kulturi vrijediti do 17. prosinca, a do tada Sindikati ne bi smjeli niti štrajkati

Razlog današnjeg raskidanja TKU-a leži i u činjenici, po nekim tumačenjima, da u tom slučaju ne bi bila dužna isplatiti božićnicu za 2012.

Novi TKU

U Ministarstvu rada održan je sastanak s predstavnicima dijela Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi, koji su potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru. Ministar je izvijestio o tijeku i rezultatima procesa mirenja s onim dijelom sindikata javnih službi koji nisu željeli potpisati. Budući da mirenje nije uspjelo, priopćeno je i da Vlada priprema otkazivanje TKU-a, s ponudom za sklapanje novog i s pozivom za formiranje novog pregovaračkog odbora sindikata javnih službi temeljem Zakona o reprezentativnosti.  Mrsić je naglasio da neće biti promjena u TKU-u, osim u dijelu koji regulira prijevoz. Pitanje božićnice, regresa i jubilarne naknade riješit će se dodatkom TKU-u, na način kako je dogovoreno sa sindikatima državnih službi. TKU bi se potpisao na 4 godine, tj. do kraja 2016. godine.

Da će se to dogoditi danas, dao je naslutiti i Mirando Mrsić, ministar rada, gostujući jutros u emisiji 'U mreži prvog' na Hrvatskom radiju. Mrsić je kazao kako slijedi otkazivanje TKU-a, nakon čega će uslijediti razgovori s novim pregovaračkim odborom o novom TKU-u koji će, prema Zakonu o reprezentativnosti, činiti jedanaest sindikata.

'Temeljem članka 23. zbog pogoršane gospodarske situacije raskinut ćemo TKU. Sve smo probali u pregovorima, nudili smo i arbitražu, ali su sindikati to odbili', kazao je Mrsić.

Ukoliko dođe do otkazivanja TKU-a, zaposleni u navedenim sektorima ostali bi bez božićnica za ovu i iduću godinu, regresa za godišnji odmor u 2013. i još nekoliko stavki koje imaju prema važećem TKU-u.

Vlada procjenjuje da bi na taj način mogla uštedjeti dodatnih 700 milijuna kuna. Ne budu li uštede dovoljne, nije isključeno i desetpostotno rezanje plaća, ali o tome će, kazao je Mrsić, odlučiti kada vide kolike su točno uštede.

Vilim Ribić, čelnik Matice sindikata Hrvatske, koji je također bio gost u emisiji, otkazivanje TKU-a nazvao je avanturizmom.

'Ukoliko dođe do otkazivanja TKU-a, štete će biti enormne i snosit će ih građani ove države jer će stvar završiti na sudu, a odgovorni će biti oni koji sada ne slušaju', naglasio je Ribić.

U raspravi koja je povremeno podsjećala na svađu u kokošinjcu Ribić je ministra optužio za nedostatak dijaloga u pregovorima i nespremnost Vlade da napravi iti jedan milimetar ustupka, dok mu je ovaj uzvratio kako se Vlada svakodnevno susreće s kolektivnim ugovorima u kojima se određena prava vraćaju nakon nekog broja godina i da tako više ne može.

Podsjetimo, sindikati su kao ustupak Vladi nudili da im se prava koja su se planirala oduzeti iz TKU-a vrate kada se gospodarska situacija popravi, na što Vlada nije pristala.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još