KRŠENJE ZAKONA

HRT kažnjen sa 300.000, a RTL sa 100.000 kuna

15.09.2012 u 11:29

Bionic
Reading

Vijeće za elektroničke (VEM) medije izreklo je tri prekršajna naloga HRT-u zbog kršenja različitih zakonskih odredbi u visini od 300.000 kuna, a RTL-u jedan zbog manjka udjela vlastitog programa u mjesecu lipnju u iznosu od 100.000 kuna, objavljeno je na stranicama VEM-a

Uz to Josip Popovac bivši predsjednik Uprave HRT-a kažnjen je kao odgovorna osoba sa 10.000 kuna, a ista kazna izrečena je i Johannesu Züllu, prvom čovjeku RTL-a u Hrvatskoj. Na izrečene kazne svi imaju pravo žalbe na Prekršajnom sudu, a kako nam je rekao Zdenko Ljevak, predsjednik VEM-a, žalbom riskiraju mogućnost da im sud i podigne kaznu do milijun kuna.

HRT-u je prekršajni nalog izrečen po tri osnove. Prvi se odnosi na sponzorirani prilog emitiran u emisiji Dobro jutro Hrvatska, u prilogu 'Vježbajte s nama' u kojem, prema mišljenju VEM-a, gledatelji nisu znali da je riječ o reklami, drugi na prikriveno oglašavanje u Dnevniku, a treći na prekoračenje zakonom dopuštene minutaže reklama po satu.

S HRT-a su najavili žalbu na odluku VEM-a, a što će učiniti na RTL-unismo uspjeli doznati, ali je za očekivati da će napraviti isto.

RTL-u je početkom godine VEM čak bio zaprijetio isključivanjem programa jer je sakupio tri opomene jer, kako je tada tvrdio Ljevak, nije svoj program uskladio s programskom osnovom iz 2005. prema kojoj je i dobio koncesiju. No do privremenog ili trajnog isključivanja nije došlo.

'Ovo je prvi put ove godine da RTL-u izričemo prekršajni nalog. U godinama prije bili su prijavljivani po različitim osnovama', zaključio je Ljevak.