ELDORADO ZA ZLOČINCE

Hrvatska i BiH u približno istom omjeru razmjenjuju kriminalce

16.05.2009 u 20:07

Bionic
Reading

U ovom trenutku, prema podacima hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, u BiH se skriva 46 osoba, koje su to što uz hrvatsko imaju i BiH državljanstvo iskoristile za bijeg od hrvatskog pravosuđa. Pretpostavlja kako je najmanje 40 bjegunaca pred pravosuđem Bosne i Hercegovine na području Hrvatske

Da stvar bude apsurdnija, za svakog od tih osoba s međunarodnih tjeralica, hrvatska policija točno zna gdje su i što rade. No ta činjenica im je beskorisna, jer BiH, kao ni Hrvatska, te bilo koja druga država nastala raspadom bivše Jugoslavije, svoje državljane ne izručuje drugim državama.Pravilo je to koje vrijedi manje-više i za ostatak svijeta (s iznimkom suđenja optuženima za ratne zločine na međunarodnim sudovima, poput onoga u Haagu, kojem sve države bivše Jugoslavije izručuju svoje državljane, op. a.), a raznim kriminalcima i zločincima očito je puno isplativije život provesti u 'drugoj domovini', makar i u uvjetima ograničenog kretanja (budući da su za svima raspisane međunarodne tjeralice, bili bi uhićeni čim bi napustili teritorij BiH, op.a.), nego u zatvoru, piše Večernji list

Da je to uistinu tako, potvrđuje i poduži popis raznoraznih likova čija lica krase MUP-ov popis najtraženijih bjegunaca. Tako je prije Branimira Glavaša spas u susjednoj državi potražio i Blaž Petrović, kontroverzni poduzetnik, osumnjičen za gospodarske malverzacije 'teške' 10 milijuna kuna.

Za razliku od Petrovića, koji je pobjegao u trenutku dok istraga protiv njega još nije bila provedena, riječki kardiokirurg dr. Ognjen Šimić za bijeg se odlučio na dan objave presude. Očito ispravno procijenivši da bi iza rešetaka mogao provesti veći dio života, Šimić se zaputio u Sarajevo gdje mu žive roditelji.

Spas od hrvatskih zakona u BiH je potražio i Željko Vrbat, koji se traži zbog pljačke Getroa u Sesvetama u prosincu 2007.. MUP ga je na svojim stranicama označio kao izrazito opasnu osobu, a i on je nakon dolaska u BiH, kao i većina ostalih bjegunaca, bio priveden pred suca, pa pušten, nakon što je ustanovljeno da ima BiH državljanstvo.

U BiH se, prema mišljenju policije, najvjerojatnije skrivaju i Zoran Božić, koji se traži zbog silovanja, te TomislavRaguž, tražen zbog droge.Susjedna država vjerojatno je utočište i Željku Milovanoviću, osumnjičenom za sudjelovanje u likvidaciji Ive Pukanića i Nike Franjića lani u listopadu, te Dražanu Gadži, koji je u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen zbog ubojstva Ivice Crnogorca 1999. u Sesvetama.

Spas od sudskog progona ili služenja kazne koriste i građani Bosne i Hercegovine bježeći u Hrvatsku ili Srbiju. Pretpostavlja kako je najmanje 40 bjegunaca pred pravosuđem Bosne i Hercegovine na području Hrvatske.Svakako je najtraženije ime s tog popisa bivši lider HDZ-a BiH i nekadašnji član državnog predsjedništva, Ante Jelavić, koji je u Hrvatsku prebjegao istog dana kada mu je pred sudom BiH izricana presuda od 10 godina zatvora za kriminalne aktivnosti u predmetu poznatom kao Hercegovačka banka.

Zanimljivo je da je i Jelavićev navodni otmičar otprije nekoliko tjedana, Mario Miličević, također u Hrvatsku pobjegao od sudskog procesuiranja u BiH.Zagreb je postao novi dom i nekad utjecajnog hercegovačkog političara i direktora Zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja FBiH, Ivana Bendera. On je pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog malverzacija u vezi s privatizacijom mostarskog hotela 'Ero'. Također je tvrdio da je žrtva političkih igara. Da je nevin, tvrdi i kontroverzni bankar, Željko Raguž, kojega BiH pravosuđe tereti za utaju poreza i zlopotrebu položaja dok je bio na čelu sarajevske SAB banke.

Među onima koje bosansko-hercegovačko pravosuđe tereti za ratne zločine, a koji su se sklonili u Hrvatsku, poznato je ime Boška Previšića, zapovjednika logora Gabela, te Miroslava Anića Firge, koji se dovodi u vezu s ratnim zločinom u selu Stupni Do. Anić je bio jedan od zapovjednika postrojbe 'Maturice', kojoj se pripisuje ubojstvo bošnjačkih civila i vojnika u ovom selu. Tu je i general Ivan Andabak, koji je svojevrsni veteran na ovom popisu. Njega je Hrvatska još prije osam godina odbila izručiti BiH jer ima i hrvatsko državljanstvo. On je bio jedan od optuženih u propalom suđenju u 'slučaju Leutar'.

Među posljednjima je koji je iz BiH pobjegao u Hrvatsku košarkaški trener, Senad Mustedanagić. Protiv njega tužiteljstvo u Bihaću vodi istragu zbog optužbi da je silovao jednog četrnaestogodišnjaka.