NA NOGAMA I ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Eko stožer izazvao pravu uzbunu u Rijeci

14.09.2012 u 13:04

Bionic
Reading

Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, za 14 sati sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare da bi spriječio uznemiravanje građana alarmantnim i netočnim vijestima o kojima je danas izvijestio Krizni eko atožer Marišćina - Eko Kvarner Halubje

Prema podacima Stožera, za koji je međunarodna nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija Alpe Adria Green prije četiri dana provela mjerenje zraka na tri lokacije na području Viškova, najveće odstupanje od graničnih vrijednosti koncentracije kancerogenog benzena zabilježeno je na području platoa privremenog skladištenja baliranog otpada Marišćina. Mjerenje je provedeno i na deponiju Viševac te na asfaltnoj bazi na Petrolejskoj cesti prema Klani.

'Prema Uredbi o graničnim vrijednostima onečišćujućih tvari u zraku, dopuštena granična vrijednost za benzen iznosi 0,005 miligrama po kubičnom metru za vrijeme usrednjavanja od jedne godine, što daje srednju godišnju vrijednost, a izmjerena koncentracija benzena u zraku na području platoa privremenog skladištenja baliranog otpada Marišćina u utorak 11. rujna iznosila je 0,448930579 miligrama po kubičnom metru. To znači da je koncentracija benzena prelazila graničnu vrijednost za 89,78 puta', navodi u ime Kriznog eko stožera Marišćina glasnogovornica Gordana Bardak.

Dodaje da je na toj lokaciji utvrđeno određeno odstupanje i u formaldehidu, no i da su ti podaci još u obradi. Također, utvrđeno je, navodi, da razina benzena nije prelazila graničnu vrijednost u blizini asfaltne baze.

Ti alarmantni podaci uznemirili su građane zbog kojih će se zasigurno mnogi odazvati sutrašnjem prosvjedu na riječkom Korzu u 12 sati, a koji organizira Krizni eko stožer Marišćina - Eko Kvarner Halubje.

Okupljeni mještani ističu postojanje izravne opasnosti uzrokovane baliranim otpadom na području Marišćine, kako za stanovništvo Općine Viškovo koje udiše onečišćen zraka, tako i za cijeli okoliš, prije svega za tlo i izvor vode, što je, podsjetimo, opovrgnuo gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

'Zbog kancerogenih učinaka izlaganje benzenu može biti štetno. Dugoročna izloženost benzenu uzrokuje nefunkcionalnost osnovnih ljudskih organa poput mozga, srca, bubrega, jetre i pluća, a utjecaj se može očitovati i na DNK. Zabrinjavajuća je i činjenica da brojna istraživanja dokazuju da izloženost benzenu uzrokuje rak, odnosno uglavnom leukemiju', upozoravaju iz Stožera i najavljuju, ukoliko odgovorna tijela ne poduzmu hitnu intervenciju i promptno uklanjanje baliranog otpada s Viševca i Marišćine, pokretanje pravnih postupaka u nadležnosti DORH-a.

Obnašatelj dužnosti župana Vidoje Vujić jučer je na sjednici Županijske skupštine rekao da Ekoplus neće u ovom trenutku oduzeti dozvolu za odlaganje otpada KD-u Čistoća jer to nije u njegovoj ingerenciji te da je Županija od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo zatražila istraživanje kvalitete zraka na području oko Marišćine. Bit će, stoga, zanimljivo čuti što će reći ravnatelj tog zavoda.