NA BLEIBURGU NIŠTA NOVOG

Austrijska policija intervenirala zbog ustaških uniformi

16.05.2009 u 19:48

Bionic
Reading

Na komemoraciji žrtvama okupilo se 9000 ljudi, a austrijska policija prvi je put intervenirala zbog skupine mladih u crnim uniformama

Austrijska policija danas je prvi put intervenirala na Bleiburgu zbog skupine mladića u crnim uniformama koji su pjevanjem i vikom ometali komemoraciju blajburškim žrtvama na kojoj se okupilo oko 9000 ljudi, piše Jutarnji list.

'Nažalost, na Bleiburgu se pojavljuju znakovi koji simboliziraju nacističko vrijeme u Hrvatskoj. U ovom trenutku to je stvar austrijskih policijskih tijela. Kod njih je isto tako zabranjeno isticanje takvih znakova,' izjavio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Protiv ustaških uniformi i znakovlja na Bleiburgu izjasnio se i 85-godišnji Omer Vrabac, nekadašnji pripadnik oružanih snaga NDH, koji je izbjegao pokolj.

Nakon Drugog svjetskoj rata živio je u Austriji te je 1965., budući da je bio državljanin Austrije, kupio zemljište pokraj Bleiburga na kojem je danas spomenik žrtvama.

Vrabac se prisjetio teškoća s kojima se susretao boreći se za dostojanstveno odavanje počasti žrtvama.

On danas smatra da na Blajburškom polju pri komemoraciji nisu dobrodošle crne uniforme. Omer Vrabac nije želio komentirati politička prepucavanja u vezi s tim budući da nije hrvatski državaljnin.

Zajedničko jasenovačkim žrtvama i žrtvama na križnim putovima, rekao je Hebrang, jest to što su mislili drukčije od režima u kojima su živjeli. Ubijani su zbog političkog mišljenja ili zbog nacije. Međutim, prema Hebrangu, između tih žrtava postoji “velika razlika”.

'Oni koje je ubijala nacistička ideologija doživjeli su zasluženu počast, a ove žrtve ovdje su zatajene. Njima se ne znaju grobovi.'

Na Bleiburgu su viđeni umirovljeni generali Ivan Tolj, Marinko Krešić i Ljubo Ćesić Rojs, Zdravko Tomac i Slobodan Lang.