MIMICA ODGOVARA NA PROZIVKE

'Na Saboru je da odluči o sporazumu i granici'

14.09.2012 u 08:22

Bionic
Reading

U javnosti se i dalje ne stišava bura oko ratifikacije sporazuma Tuđman - Izetbegović koji bi uskoro trebao doći u saborske klupe na potvrđivanje. Medijima su se tako obratili autori knjige 'Prijevara ili zabluda - Problem granice na području poluotoka Kleka' koji tvrde da je sporazum potpisan na osnovi katastarske krivotvorine, no potpredsjednik Vlade za unutarnju i vanjsku politiku Neven Mimica na HRT-u odbacio je takve priče

'Vlada će uputiti sporazum na ratifikaciju uskoro, u primjerenom roku, ali će to učiniti ne zato jer bi to bio dio nekakvog dogovora, bilo s BiH ili zbog nekakvog pritiska iz Bruxellesa nego zato što držimo da međunarodno pravo i međunarodne sporazume treba poštivati i dovesti do pune funkcije. Na Vladi je da sve potpisane međunarodne sporazume pošalje na ratifikaciju, a na Saboru je hoće li ih ratificirati. Kod ovog sporazuma je samo pitanje hoćemo li ga potvrditi u cijelosti ili dokinuti u cijelosti i početi iznova pregovore o utvrđivanju granice s BiH', kazao je Mimica u Dnevniku HRT-a.

Poručio je kako smatra da Sabor mora donijeti odluku kojom će većinom ratificirati sporazum, no ako se njega pita to ne treba biti dvotrećinska većina.

'Ima dovoljno argumenata koji govore o tome da se ugovorom utvrđuje granica i da ranija granica za vrijeme Jugoslavije nije bila utvrđena granica. Ovim ugovorom se zapravo prvi put utvrđuje granica s BiH', odgovorio je Mimica oporbi koja smatra da se sporazumom mijenjaju granice zbog čega bi, sukladno Ustavu, Sabor dokument trebao ratificirati dvotrećinskom većinom.

Međutim, dok se jedna rasprava vodi o potrebnoj većini za izglasavanje, u javnosti su se pojavili i autori knjige 'Prijevara ili zabluda - Problem granice na području poluotoka Kleka' koji tvrde da je sporazum utemeljen na katastarskoj krivotvorini. Naime, 1994. jedan je bosanski geodet sporni hrvatski teritorij pripisao katastarskoj općini Neum. Taj postupak nikada nije potvrdila ni jedna hrvatska komisija.

'Danas nema nikakvog novog dokaza koji nije bio poznat 1998/99. kada je sporazum pregovaran i potpisan ili dokaza koji nije bio poznat sve do 2005. kada je međudržavna komisija utvrđivala metar po metar granicu. I u tom utvrđivanju potvrđeno je ovakvo razgraničenje koje je potpisano u sporazumu. Postoje čak tri studije HDZ-ovih vlada koje opovrgavaju dokaze iz knjige', odgovorio je Mimica