NOVI NASTAVNI PREDMET

Riječki školarci upoznavat će svoj grad

13.09.2012 u 20:25

Bionic
Reading

Školarci petih razreda iz pet riječkih osnovnih škola moći će tijekom ove školske godine bolje upoznati svoj grad kroz eksperimentalni program Moja Rijeka, koji im se nudi kao slobodna aktivnost

Riječ je o programu koji je pokrenuo Grad Rijeka, s ciljem povećanja znanja o Rijeci i jačanja riječkog identiteta, a dio je smjernica gradonačelnika Vojka Obersnela za mandatno razdoblje 2009. - 2013.

'Kako bi usvajanje znanja o gradu u kojem žive bilo trajnije i kako bi se stvorio pozitivan emocionalni odnos učenika prema njihovom okruženju, potrebno je znanje, stečeno u nižim razredima, produbiti uvođenjem programa Moja Rijeka u predmetnu nastavu. Time će se malim sugrađanima pružiti mogućnost da steknu veća znanja o svom gradu i nauče ga upoznavati', rekao je Obersnel na današnjem predstavljanju programa.

Projekt je krenuo u rujnu 2011. godine, formiranjem radne skupine koju čine kompetentni stručnjaci. Obzirom da je riječ o prvom takvom projektu gdje Grad sam pokreće, i od početka sudjeluje u izradi programa i njegovom implementiranju u svoje osnovne škole, Moja Rijeka ove će godine biti ponuđena učenicima kao slobodna aktivnost, koja, za razliku od izbornog predmeta, ne treba imati alternativni nastavni predmet, već predstavlja jedinstvenu ponudu. Namjera je da ovaj predmet postane standardni izborni predmet za učenike od 5. do 7. razreda osnovnih škola.

Učitelji i ravnatelji osnovnih škola Nikola Tesla, Kozala, Srdoči, Podmurvice i Zamet, u kojima će se program eksperimentalno provoditi ove školske godine, i to u skupinama od 14 do 25 učenika petih razreda, preuzeli su danas priručnike koji su štampani za potrebe provođenja programa.

Priručnike su uredili Velid Đekić, profesor hrvatskog jezika i književnosti, novinar i publicist raznolikih kulturnih interesa, te vrsni poznavatelj kulturnih, povijesnih, političkih značajki grada na Rječini, Karol Visinko, redovita profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i autorica više znanstvenih radova i knjiga, Ivan Mišković, riječki karikaturist, koji se osim tematskom karikaturom bavi i ilustriranjem knjiga i slikovnica te Ivan Vranjić, student Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i dobitnik Rektorove nagrade za izvrsnost.

Program Moja Rijeka obuhvaća 27 tema, poput zemljopisnog položaja grada, prirodi, sportu, gradskoj povijesti i drugo, a provodit će ga nastavnici predmetne nastave, društveno-humanističkog usmjerenja. Prije njegova uvođenja u ostale škole, tijekom ove godine pratit će se i evaluirati rad učenika te će stečeno iskustvo poslužiti za eventualno unapređenje programa.