Hrvatska PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ OTVORIO 'MUNDIJAL' ORAČA

Biograd na Moru postao središte oračkog svijeta

Predsjednik Republike Ivo Josipović otvorio je na parceli tvrtke Vrana, nedaleko od Biograda na Moru, 59. Svjetsko natjecanje u oranju na kojem će do subote snage odmjeriti najbolji svjetski orači iz rekordnog broja zemalja dosad, čak 31. Za titulu najboljeg orača borit će se i dva hrvatska predstavnika – Marijo Spudić u kategoriji ravnjaci i Tomislav Kuharić u kategoriji premetnjaci

Svjetsku smotru najboljih orača već 59 godina organizira Svjetska oračka organizacija, a ovaj je put čast da bude domaćin pripala najmlađoj članici – Hrvatskoj. Osim najvećeg broja zemalja, u Biograd na Moru došao je i rekordan broj sudionika – njih 61, od čega će se njih 29 natjecati u kategoriji ravnjaka, a 32 u kategoriji premetnjaka.

'Natjecanje u oranju je jedan od oblika afirmacije Hrvatske, ne samo zato što su ovdje orači iz mnogih zemalja pa i nekoliko stranih ministara te proizvođača, nego je to i jedan oblik brendiranja Hrvatske kao uspješne zemlje koja povezuje poljoprivredu i turizam kao dvije strateške grane gospodarstva', poručio je na otvaranju predsjednik Ivo Josipović.

Obraćajući se natjecateljima, priznao je kao je 'oranje težak i zahtjevan posao' pa se 'kao gradsko dijete veselio što će s natjecateljima malo proći po blatu'. U toj namjeri spriječila ga je kiša i snažan vjetar koji je cijelo popodne puhao u biogradskom zaleđu.

'Veliko natjecanje svjetskog ugleda je u Hrvatskoj – zemlji dobre volje i zemlji koja želi tražiti nove prijatelje pa u tome vidim vrijednost natjecanja koje nije samo susret majstora u oranju, nego i susret prijateljstva', rekao je Josipović.

Podsjetio je i kako će Hrvatska uskoro postati članica Europske unije te najavio da će se 'poljoprivreda drukčije organizirati, nego što je to danas'. Stoga, smatra Josipović, 'strateška razmišljanja u Hrvatskoj vide poljoprivredu kao stratešku granu, ali i kao partnera drugoj važnoj strateškoj grani – turizmu'.

Na novinarski upit da prognozira pobjednike, odgovorio je kako je 'Hrvatska već pobijedila sjajnom organizacijom i svim onim što u Biogradu na Moru predstavlja'.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako se Hrvatska, kao najmlađa članica Svjetske oračke organizacije, 's ponosom prihvatila organizirati iznimno cijenjenu poljoprivrednu i gospodarsku manifestaciju'.

'Ova značajna priredba pomoći će i u ruralnom razvoju, ali i predstaviti hrvatsku tradiciju i kulturu, ali i sve što vrijedne ruke mogu proizvesti', poručio je ministar Jakovina.

U iduća će dva dana, unatoč teškim uvjetima koje je stvorilo nevrijeme, biti održana natjecanja na strništu, odnosno na travnjaku. Najbolji orači posljednjih 10-ak godina dolaze iz Austrije, Sjeverne Irske, Škotske i Engleske, a dugogodišnju uspješnu tradiciju imaju i Irci, Francuzi, Švicarci, Danci...
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još