NOVI OVRŠNI ZAKON

Ako ne dobijete plaću, poslodavca možete opaliti ovrhom

13.09.2012 u 16:49

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednice u Sabor uputila novi Ovršni zakon koji je rekao konačno zbogom javnim ovršiteljima. Novim zakonom se, tvrde, veliki dio kompliciranog posla svodi na jednostavne, izvansudske ovrhe u Fini. Tako bi čak i svaki zaposlenik koji ne dobije plaću mogao ovršiti svoga poslodavca

'Tko misli da je Biblija komplicirano štivo, neka pročita Ovršni zakon. Mislim da ga nitko neće citirati!' rekao je premijer Zoran Milanović nakon izlaganja zakona zamjenice ministra pravosuđa Sandre Artuković Kunšt. 'Ovršni je zakon zamršen, ali konačno omogućuje jednostavan i provediv postupak. Represivne mjere ukidamo', zaključio je Milanović.

Naime, novim Ovršnim zakonom napušta se institut javnoovršiteljske službe, a zadržava se tradicionalni sudski model u slučajevima kada se ovrha ne može jednostavno naplatiti putem Fine. 

Kada zakon stupi na snagu, a očekuje se da će se to dogoditi 15. listopada, sva dugovanja moći će biti naplaćena preko Fine pravomoćnim ovršnim rješenjem. Primjerice, ako budete dužni 1.000 kuna kazni za parking, tada će, npr. Zagrebparking, taj novac moći naplatiti jednostavnom ovrhom preko Fine. Zagrebparking će morati od javnog bilježnika ishoditi rješenje o ovrsi na temelju neplaćenih računa. Rok za prigovor od 30 dana odgađa ovrhu sve dok se ne utvrdi je li plaćeno ili ne. 

Ako je u pitanju novčana tražbina (kao u slučaju kazni za parkiranje), prednost ima upravo novčana naplata. No, ako dužnik nema novca na računu, pokreće se komplicirana i mučna sudska ovrha u kojoj, prema novom zakonu, ovrhovoditelj mora biti prisutan na svim ročištima kako bi se sam uvjerio ima li smisla naplata preko imovine (pokretnine i nekretnine dužnika) ili je moguća neposredna nagodba koja bi pojednostavila i olakšala situaciju. 

Primjerice, ako sud pravomoćno osudi nekog političara za primanje mita te ga kazni i novčanom kaznom, Fina će na temelju presude izravno s računa skinuti potreban iznos. Ako osuđenik nema dovoljno novca na računu, tada se pokreće ovršni postupak i država naplaćuje dugovanje prodajom osuđenikove imovine.

Važno je naglasiti da je dvije trećine neto prosječne plaće izuzeto od ovrhe, osim u slučaju ovrhe zbog narušavanja zdravlja kada je 'zaštićena' samo polovica prosječne plaće. Kada je u pitanju ovrha sredstava za uzdržavanje djece (npr. ovrha zbog neplaćanja alimentacije) - limita nema.

Novi zakon će omogućiti i jednostavne ovrhe poslodavaca. Ako zaposlenik ne dobije plaću, obeštećenje neće morati tražiti na sudu, nego će moći s potvrdom o neisplati plaće (koju izdaje poslodavac) tražiti ovrhu u Fini. Poslodavac će nakon toga imati 30 dana da sudski ospori takvu naplatu, a ako ne uspije - Fina će banci izdati naloga za obustavu zaplijenjenih sredstava. U slučaju da poslodavac ne izda potvrdu o neisplati plaće (koja omogućuje ovrhu), tada radnik može potvrdu ishoditi pozivanjem inspekcije rada.

Vlada rekla konačno zbogom javnim ovršiteljima