SINDIKAT I KOMORA NEZADOVOLJNI STANJEM

2013. moglo bi doći do velikog općeg štrajka liječnika!

12.09.2012 u 11:54

Bionic
Reading

'2013. bi mogla podsjećati na 2003. godinu', rekao je danas predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić aludirajući na veliku štrajk liječnika prije devet godina. Razlog nezadovoljstva struke ovoga je puta kršenje Kolektivnog ugovora Ministarstva zdravlja kao i medijski napisi, koje je Babić nazvao spinovima, da su liječnici specijalisti preplaćeni neradnici

'Ministar šalje naputak ravnateljima bolnica da krše Kolektivni ugovor u dijelu o isplati plaća i dodatka za godišnje odmore', rekao je Babić. Naime, iz Ministarstva je oko 20. kolovoza stigao naputak da se u dodatak na godišnje odmore, koji bi se trebao računati iz prosjeka tri posljednje plaće, ne ubrajaju prekovremeni sati, kojih je kod liječnika specijalista mnogo.

Babić najavljuje tužbe, ako se dodaci ne isplate po važećem Kolektivnom ugovoru. 'Iskoristit ćemo sva dostupna sredstva, no vjerujem da će prevladati razum', rekao je Babić na što je predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo dodao kako liječnici ne žele štrajk. 'Oni znaju da će štrajkom biti oštećeni korisnici, tj. pacijenti, a to nama nije u psihičkom sklopu. Trudit ćemo se pregovarati', poručio je.


No povod sazivanju konferencije za novinare zapravo su medijski napisi kako su liječnici preplaćeni za svoj rad. Jedne su dnevne novine za primjer, kazao je Babić, uzele kirurga, predstojnika klinike sa 32 godine radnog staža koji ima plaću 37.470 kuna bruto tj. 16.800 neto koji je uz to odradio 32 sata noćnog dežurstva.

Babić je istaknuo kako kod nas uglavnom rade mlađi specijalisti koji imaju prosječnu plaću oko sedam i pol tisuća kuna, a cijena sata noćnog dežurstva je 63 kune.

Ako će se direktivom zabraniti rad liječnicima dulji od 48 sati tjedno, Hrvatskoj će nedostajati 4,5 tisuće liječnika, a sada ih ima ukupno 6,5 tisuća, poručio je Babić. Usto, bolnički sustav godišnje napusti 500 liječnika.

Minigo je pak istaknuo kako u hrvatskom zdravstvu ima problema, no kako je sustav u globalu izuzetno kvalitetan. 'Ima i onih koji malo rade, ima ih koji puno rade. No kada se gleda prosjek, zdravstveni sustav nam je dobar, jedan od uređenijih sustava u državi', kazao je predsjednik Hrvatske liječničke komore.

'Sustav ima nepravilnosti, ali za njih su odgovorni oni koji sustav vode; ne može se stigmatizirati cijela struka', zaključio je Babić.