SPALADIUM NIJE 'BRLJOTINA'

Zašto i ova Vlada pogoduje Konstruktoru?

12.09.2012 u 11:15

Bionic
Reading

U jeku Vladine kampanje koja bi trebala dokazati da su 'svi jednaki' i 'moraju poštivati zakon', makar se radilo o poreznim dužnicima ili četrnaestogodišnjacima koji žele upisati srednju školu, njezin vlastiti potpredsjednik Branko Grčić iskliznuo je u potpuno suprotnom smjeru

Nakon što je hitno doputovao u Split kako bi pokušao shvatiti u čemu je problem oko arene Spaladium, Grčića su novinari upitali jedno jednostavno pitanje: zašto je tolerirana činjenica da splitski Konstruktor pune dvije godine posluje s blokiranim računom i bez zahtjeva za pokretanje stečaja, što je evidentno kazneno djelo? Odgovor je vjerojatno iznenadio čak i suvlasnika i direktora ove tvrtke Željka Žderića, inače osuđenog na pola godine zatvora zbog kriminalne pretvorbe ovog građevinskog giganta, koji se nalazio u istoj prostoriji.

'Politika ove vlade je pokretanje investicijskih projekata, a dosad je realizirano tek 25 posto plana upravo zbog krize najvećih tvrtki. Samo u Dalmaciji Konstruktor ima preko milijardu kuna vrijedne ugovorene poslove u cestogradnji, a o njemu ovisi čitav niz malih tvrtki', kazao je Grčić. Drugim riječima, radi se o previše važnoj tvrtki da bi se na njoj istjerivali principi pa premda je kriminalno privatizirana i premda godinama krši zakon.

Da je baš Konstruktor i nakon pada HDZ-a ostao miljenik svih političkih opcija, dokazuje upravo slučaj arene Spaladium: konzorcij koji čini zajedno s Dalekovodom i IGH-om evidentno je prekršio ugovor, odustao od gradnje poslovnih sadržaja uz arenu i tako uskratio splitskom proračunu između 80 i 90 milijuna kuna. No umjesto da aktivira nekoliko jamstava i naplati štetu, splitska vlast zajedno s državom potpuno nepotrebno nastavlja plaćati oko tri milijuna kuna mjesečnog najma za samu dvoranu.
Ugovorom o javnoprivatnom partnerstvu - onom istom koji je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nazvao 'brljotinom' - splitska dvorana jedina u Hrvatskoj trebala je biti potpuno isplativa, za razliku od Arene Zagreb ili 'Čačićeve' varaždinske dvorane.

Konceptom izgradnje centra Spaladium, naime, odmah nakon Svjetskog prvenstva u rukometu, u Lori je trebala započeti izgradnja stometarskog poslovnog nebodera, trgovačkog centra i goleme javne garaže u Lori. Prihodi od komunalnog doprinosa, komunalne naknade i raznih drugih poreza trebali su pokrivati iznos mjesečnog najma za dvoranu pa bi nakon isteka roka od 30 godina Split dobio cijeli kompleks u svoje vlasništvo praktički besplatno. Detaljnim ugovorom na 228 stranica i sa 16 dodataka precizno je definirano kako se dvorana u iduća tri desetljeća treba održavati, a predviđena su tri bitna 'stupa' zaštite kako bi se cijeli posao priveo kraju i kako Split ne bi bio oštećen.


Po prvome, mjesečna najamnina koju zajedno plaćaju država i Grad Split trebala je ostati kao polog na posebnom računu sve dok konzorcij tvrtki ne nastavi izgradnju kompleksa. No bivši gradonačelnik Ivan Kuret tajnom odlukom pri samom kraju mandata potpisao je aneks ugovora i 'oslobodio' ova sredstva.

Preostala dva stupa čak ni HDZ-ovci nisu uspjeli srušiti: drugi osigurač je bankovno jamstvo na deset milijuna kuna 'za izvršenje ugovora', a treći i ključni - korporativno jamstvo Konstruktora, IGH i Dalekovoda. Po tom dokumentu, kojega splitski gradonačelnik Željko Kerum posjeduje od početka mandata, Grad Split u svakom trenu može bez sudskog postupka blokirati račun triju tvrtki i naplatiti štetu. Ako nemaju novca na računu - može im zaplijeniti imovinu. Ako baš ni to ne ide - može ih preuzeti i postati novi vlasnik. Mora se priznati da bi bilo zanimljivo vidjeti kako Žderić gubi tvrtku koju je kriminalno privatizirao, i to zahvaljujući prevelikom zalogaju iz doba Ive Sanadera, kada je izgledalo da će građevinari živjeti u vječnom izobilju.

Zašto Kerum ne želi aktivirati vrlo jasna jamstva i spriječiti štetu za grad koji vodi - službeno se ne može doznati, jer se čovjek već mjesecima nije pojavio u javnosti. No vrijedi napomenuti da je u svojih tri godine mandata vrlo plodno surađivao sa Žderićevom tvrtkom, i na službenom, i na privatnom planu.

Privatno je trgovao s Konstruktorom i mijenjao vrlo zemljište bivše tvornice Nada Dimić u Zagrebu za ono na splitskoj Klili, gdje upravo ovih dana traje izgradnja prvog stambenog nebodera u koji će - uz asistenciju gradske tvrtke Split gradnja - stanove prodavati splitskim podstanarima. Kao gradonačelnik je, pak, Žderićevu tvrtku angažirao na uređenju Zapadne obale pa su se u javnosti odmah pojavile sumnje da se radi o zatvorenom krugu Spaladium - Kerum - Zapadna obala i nizu kompenzacija i pogodovanja. Organi reda bi vjerojatno malo detaljnije istražili cijelu priču da, eto, i sam potpredsjednik Vlade Grčić nije poslao jasnu poruku, koju spominjemo na početku ovog teksta: 'Konstruktor je važan, Konstruktor ne dirati.'