SPLITSKA ZAPADNA OBALA

Umjesto montažnih kafića osvanuli betonski bunkeri!

11.09.2012 u 20:31

Bionic
Reading

U Splitu je dovoljno biti odsutan desetak dana iz grada te još tjedan-dva ne proći, primjerice, preko Zapadne obale u gradnji, da nakon toga doživite pravi šok i iznenađenje. U ovom slučaju je riječ o dva novoizgrađena objekta na Zapadnoj obali gradske luke koja nisu postojala u projektu koji je pobijedio na arhitektonskom natječaju

Podsjetimo da je na javnom natječaju za projekt Zapadne obale pobijedio projekt mladih studenata arhitekture Jure Bešlića i Ivana Jurića. S obzirom na to da je riječ o studentima, njihov projekt je u međuvremenu pretrpio brojne intervencije, pa su ga se na kraju dva autora odrekla. U sadašnjoj situaciji od projektom zamišljene plutajuće ribarnice, malog amfiteatra i futurističke žičare od mora do park-šume Marjan neće biti ništa i na obali će biti privezište za megajahte.

Na obali je ponovno izgrađen montažni objekt za benzinsku pumpu INA-e koja će opsluživati plovila na predviđenom vezu, a šok i iznenađenje predstavljaju dva nova čvrsta objekta izgrađena na dijelu obale od pumpe do hotela Ambasador. Njih, naravno, nema u spomenutom pobjedničkom projektu i riječ je o armirano-betonskoj konstrukciji i to bi, prema raspoloživim informacijama, trebali biti ugostiteljski objekti.

Nakon što su se Bešlić i Jurić odrekli projekta, to je preuzeo arhitekt Neno Mikulandra. On je na jednoj prezentaciji javnosti čak i predstavio dio novog projekta koji je predvidio na tim lokacijama nešto što su trebali biti montažni kafići sa žaluzinama, no sada su na obali osvanuli betonski bunkeri.

Kako su se dogodile sve promijene u projektu, teško je odgonetnuti, tek je prije nekoliko mjeseci na pitanje o tome kako će izgledati Zapadna obala iz gradske uprave navedeno da se dokumentacija izrađuje u hodu. Kakva god da se dokumentacija izradi i kako god u Banovini nazvali novi projekt, dva čvrsta objekta na toj prestižnoj lokaciji u svakom su slučaju bespravna. Takva proizvoljna intervencija i samovolja je usporediva s nezamislivom gradnjom betonskog objekta nasred Jelačić placa.

Sadašnja situacija u velikoj mjeri podsjeća na već viđeni skandal s obnovom splitske Rive, no dok se famozna vješala još nekako mogu riješiti francuskim ključem i pilom za metal, u ovom slučaju će trebati bageri i dinamit. Kako god da završi sadašnji mandat ove gradske vlasti, na Zapadnoj obali već imamo dva nova objekta i pitanje je može li i na koji način reagirati resorno ministarstvo.