POMAK U POSLOVANJU

Rijeka ostvarila višak prihoda od 8,1 milijun kuna

11.09.2012 u 20:11

Bionic
Reading

Šestomjesečno izvršenje proračuna Grada Rijeke na današnjem je kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela, s obzirom na nepromijenjenu gospodarsku sliku Hrvatske, ocijenjeno zadovoljavajućim. Ostvaren je, naime, višak prihoda u iznosu 8,11 milijuna kuna

'U kontekstu svih promjena, teško je bilo očekivati da će se gospodarska slika popraviti i povećati broj zaposlenih, a jedino to može povećati kvalitetne prihode javnog sektora, odnosno porezne prihode', kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel, prihvaćajući Prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2012. godinu, koji je proslijeđen Gradskom vijeću Grada Rijeke na razmatranje i usvajanje.

Gradonačelnik je kazao da je proračun Grada Rijeke rađen prema uputama Ministarstva financija prethodne Vlade, koja je bila izuzetno optimistična, najavljujući rast BDP-a od 2,5 posto.

'Mi smo pak planirali realno i oprezno. Nastavak nepovoljnih makroekonomskih kretanja u prvoj polovici ove godine odrazio se i na ostvarenje Proračuna Grada Rijeke. Veliki utjecaj imale su i izmjene niza zakona, poput Zakona o porezu na dohodak, Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kojim je ukinuta obveza plaćanja spomeničke rente koja se plaća na ukupni prihod (indirektna), što utječe na smanjenje prihoda od spomeničke rente. Tu je i Uredba o visini vodnog doprinosa kojom je smanjena visina vodnog doprinosa za 50 posto, koji je inače izvorni prihod Hrvatskih voda, pri čemu lokalnim jedinicama pripada osam posto vodnog doprinosa naplaćenog na njihovom području što utječe na smanjenje prihoda, te Zakon o doprinosima kojim se smanjuje stopa doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje s dotadašnjih 15 na 13 posto, a što pak utječe na smanjenje rashoda za plaće', rekao je.

Obersnel je iznio podatke ukupnih prihoda i primitaka, ostvarenih u razdoblju od siječnja do lipnja. 'Oni iznose 338,04 milijuna kuna ili 40,5 posto godišnjeg plana i manji su za 26,27 milijuna kuna u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ukupni rashodi i izdaci proračuna izvršeni su u iznosu od 329,93 milijuna kuna ili 39,5 posto godišnjeg plana i manji su za 38,76 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu.


U prvom polugodištu 2012. godine ostvaren je višak prihoda tekućeg razdoblja u iznosu 8,11 milijuna kuna, dok je u prethodnoj godini za prvih šest mjeseci ostvaren manjak u iznosu 4,38 milijuna kuna. Navedeno pokazuje blagi pomak u poslovanju', rekao je gradonačelnik Rijeke te dodao da, s obzirom na čitavo makroekonomsko okruženje u kojem se nalazimo, treba biti umjereni optimist, ali i oprezan u interpretaciji trendova jer će tek cjelogodišnje poslovanje dati realnu sliku stanja.

Obersnel očekuje da će Grad u drugom dijelu godine imati veće ostvarenje prihoda od prodaje zemljišta i prava građenja, što će, prema njegovim riječima, biti dostatno za pokriće planiranih investicija planiranih do kraja ove godine.

Na kolegiju je rečeno i da se od 2009. godine bilježi trend smanjenja sredstava za Javnu vatrogasnu postrojbu Rijeka. 'Naši su vatrogasci iz državnog proračuna 2009. godine dobili 18,324 milijuna kuna, 2010. godine 17,743 milijuna kuna, a 2011. godine 17,322 milijuna kuna. Ove godine JVP Rijeka dobila je 1,172 milijuna kuna manje nego prošle godine', rekao je Mladen Vukelić, pročelnik Odjela gradske uprave za gradsku samoupravu i upravu, podsjetivši na ovogodišnju vrlo burnu požarnu sezonu. Obersnel je najavio ozbiljne razgovore s Vladom, radi zadržavanja standarda u vatrogastvu.