NOVA EPIZODA SA SMEĆEM

Inspekcija prijavila varaždinskog gradonačelnika

11.09.2012 u 14:46

Bionic
Reading

Protiv varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša i Grada Varaždina inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode podnijela je prekršajnu prijavu zbog odlaganja komunalnog otpada s područja Varaždina i dijela okolnih općina na ilegalnom odlagalištu u Brezju

Grad Varaždin i gradonačelnik prijavljeni su, kako stoji u optužnom prijedlogu, zbog kršenja stavka 1. točke 3. članka 90. Zakona o otpadu, odnosno jer neodgovorno i nezakonito gospodare komunalnim otpadom. Za kršenje tog stavka zapriječena je kazna od 100.000 do 300.000 kuna za pravnu osobu s javnim ovlastima te od 15.000 do 25.000 za odgovorne predstavnike pravnih osoba.

Temeljem optužnog prijedloga inspekcije zaštite okoliša već se vodi prekršajni postupak protiv Grada Varaždina i Gorana Habuša na varaždinskom Prekršajnom sudu. Na istom tom sudu, podsjetimo, zbog odlaganja otpada u Brezju nedavno je završen postupak protiv Varkoma i njegovog direktora koji su novčano kažnjeni, ali su podnijeli žalbe, tako da je konačni ishod postupka još neizvjestan.

Postupak koji je zbog Brezja lani pokrenula inspekcija zaštite okoliša protiv Varkoma i njegovog direktora, kao i sada protiv Grada Varaždina i varaždinskoga gradonačelnika, samo je dio sve većeg pravosudnog čvora u koji su ušli Grad Varaždin i T7 VIS zbog nepoštivanja ugovora o zbrinjavanju otpada u postrojenju za MBO u Brezju. Tako je na varaždinskom Trgovačkom sudu ovih dana održano prvo ročište u postupku u kojem T7 VIS traži poštivanje tog ugovora. S tim u vezi T7 VIS zatražio je i privremenu mjeru zabrane raspolaganja koju je Trgovački sud prihvatio, ali ju je Visoki trgovački sud ipak odbacio.

Istovremeno, pred varaždinskim Trgovačkim sudom vodi se postupak koji su pokrenuli Grad Varaždin i Varkom radi utvrđivanja ništetnosti ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada. Prva ročišta bila su otvorena za javnost, ali punomoćnik Grada Varaždina zatražio je njihovo zatvaranje navodeći da će se u dokaznom dijelu upotrijebiti materijali iz USKOK-ove istrage.

S obzirom na složenost svih tih postupaka, teško je očekivati njihov skori završetak. To otvara ključno pitanje: dokad će se otpad odlagati u Brezju?