PRIJE KAŠTELA I 'SLUČAJ KARLOVAC'

Ministar Jovanović smijenio ravnatelja karlovačke škole

11.09.2012 u 22:45

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, u pokušaju rješavanja problema s učenicima u Kaštel Štafiliću, upozorio je na to da je u srpnju i u Karlovcu zabilježen sličan slučaj te razrješenje ravnatelja Prirodoslovne škole u Karlovcu, Damira Jakšića. U toj su školi u prvom upisnom roku bila upisana 23 učenika s manje od 36 bodova pa su na reakciju prosvjetne inspekcije učenici pravovremeno ispisani i upisani u druge škole

Nakon što je u srpnju reagirala prosvjetna inspekcija i ispisala djecu te im je omogućen upis u druge škole, nije reagirao školski odbor koji je trebao smijeniti ravnatelja Prirodoslovne škole Damira Jakšića. Školski odbor odbio je razrješenje ravnatelja, no reagirao je ministar iskoristivši svoje diskrecijsko pravo i smjenom kaznio odgovornu osobu.

Ministar Željko Jovanović upozorio je na 'slučaj Karlovac' jučer u Kaštelima. Podsjetio je da se taj slučaj dogodio u srpnju te napomenuo da 'tamo djeca nisu plakala, drugi učenici nisu štrajkali, niti je tamo bilo politike'. Stoga se i očekivala reakcija jer je školski odbor odlučio da ravnatelj prođe bez sankcija.

Istodobno je ministar obećao da će prosvjetnoj inspekciji uskoro dati nalog da ispita sve upise u svim školama u Hrvatskoj te najavio da će odgovorni, ako u nekoj školi budu pronađene slične nelegalnosti, morati snositi sankcije.

Prije nego što je stigla vijest o smjeni, okolnosti upisa 23 učenika bez dovoljno bodova u Prirodoslovnu školu za Hinu je potvrdio sâm ravnatelj Jakšić. Dodao je i kako su, nakon rješenja prosvjetne inspekcije, učenici ispisani i upisani u druge škole.

Župan Ivan Vučić rekao je za Hinu da Karlovačka županija, kao osnivač srednjih škola, nije dobila službene podatke o bilo kakvim upisnim nepravilnostima, ali da mu je poznato da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na njihov zahtjev podignulo upisne kvote za neke obrazovne programe zbog interesa učenika.

Za tekuću školsku godinu, kazao je dalje župan Vučić, u 13 je srednjih škola (deset u Karlovcu, dvije u Ogulinu i jednoj u Dugoj Resi) upisano 1383 učenika, što je 110 više od broja učenika koji su u Karlovačkoj županiji završili osnovnu školu, ali i 178 manje od raspoloživih mjesta, što znači da je ostalo neupisano šest razrednih odjela

Ravnatelj Damir Jakšić za Hinu je to objasnio na primjeru svoje škole u kojoj su od tri planirana razreda upisali dva, a razred za prehrambene tehničare je ugašen, ali dodaje da je pritom bilo važno to da je prosvjetna inspekcija reagirala pravovremeno, a škola se nije inatila, pa su se učenici snašli i prilagodili. Međutim iznio je i svoje mišljenje da bi se ubuduće za poljoprivredne i slične smjerove trebali diferencirati bodovi upisnog praga.

'Iako je riječ o četverogodišnjem programu, poljoprivredni smjer u četvrtom razredu ima praksu dva dana u tjednu i po mnogočemu je sličan industrijskim programima. Mislim da je šteta to što su u neki industrijski smjer otišla npr. dva učenika koja su se htjela upisati u agroturistički smjer jer im obitelji imaju poljoprivredna gospodarstva i bave se agroturizmom', rekao je Jakšić.

Naglasio je za kraj kako misli da je potrebna analiza stanja i primjerenija, 'finija' dodjela bodova za škole koje obrazuju tehničare u agroturizmu te prehrambene, veterinarske i poljoprivredne tehničare, jer ionako za eventualno daljnje školovanje svi učenici moraju pokazati znanje na državnoj maturi te nema provlačenja.

Damir Jakšić prije 11 godina bio je kandidat SDP-a na izborima za Gradsko vijeća Karlovca, pa je poslije promijenio stranački dres i prešao u HSS.

Što je ministar Jovanović poručio ogorčenim roditeljima neupisanih učenika u Kaštel Štafiliću!