VELIKA VOJNA VJEŽBA

U Hrvatsku stižu specijalci iz 11 zemalja NATO saveza

11.09.2012 u 13:15

Bionic
Reading

Na Međunarodnoj vojnoj vježbi 'Jackal Stone 12' koja će se od 13. do 25. rujna održati na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, sudjelovat će pripadnici specijalnih snaga 11 zemalja NATO Saveza, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u vojarni 'Zemunik' kod Zadra

Cilj vježbe je proširenje suradnje, obučenosti i interoperabilnosti između oružanih snaga zemalja sudionica, a u svrhu jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti, uvježbavanja postupaka te podizanja razine sposobnosti planiranja i provedbe aktivnosti postrojba za specijalna djelovanja', istaknuo je zamjenik zapovjednika vježbe, brigadni general Ivan Jurić.

Ta međunarodna vojna vježba se po drugi put održava u Hrvatskoj što svjedoči o povjerenju u Republiku Hrvatsku kao domaćina i pouzdanog partnera. Kroz dosadašnje vježbe 'Jackal Stone' uspostavljeni su korisni odnosi kroz razmjenu doktrina, postupaka obuke, taktika i procedura postrojba za specijalna djelovanja, dodao je general Jurić.

Vježba će se održati u dvije faze. Prva je zapravo u tijeku i to je pripremna faza koja traje od 5. do 12. rujna, a u sklopu druge faze od 13. do 25. rujna održat će se glavnina vježbe. U prvoj fazi se provodi zajedničko uvježbavanje pripadnika Oružanih snaga RH, specijalne policije i oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD), dok će se u drugoj fazi provodi klasična multinacionalna vojna vježba u kojoj će sudjelovati pripadnici oružanih snaga 11 članica NATO-a. Naime, sudjeluju pripadnici specijalnih postrojba oružanih snaga Hrvatske, SAD-a, Češke, Estonije, Italije, Litve, Latvije, Norveške Poljske, Rumunjske, Slovačke.

U svojstvu promatrača sudjelovat će predstavnici sedam zemalja. Međunarodna vojna vježba 'Jackal Stone 12' održava se na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, u vojnim poligonima Udbina, Delnice i Lora, dok će smještaj i zapovjedna skupina biti u vojarni Zemunik.

Direktor vježbe, brigadir Martin Starčević, istaknuo je da je Ministarstvo obrane RH (MORH) za ovu vježbu planiralo 2 milijuna 345 tisuća kuna, što je za oko 500 tisuća kuna manje u odnosu na vježbu održanu 2009. godine. Troškovi pripadnika ostalih zemalja sudionica vježbe pokrivaju njihove oružane snage, dodao je brigadir Starčević.

Inače, važnost ove međunarodne vojne vježbe je i u činjenici da Vlada SAD-a u sklopu vježbe financira dva humanitarna projekta, a to su nastavak izgradnje vodovoda i renoviranje dječjeg vrtića u općini Udbina, rečeno je.