DOM TEK SADA ZATVOREN

Godinama izgladnjivali i zatvarali štićenike

11.09.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Ministarstvo socijalne politike i mladih priopćilo je danas da je zbog nedostataka utvrđenih inspekcijskim nadzorom jučer donijelo rješenje o zabrani rada i zatvaranju Doma za psihički bolesne odrasle osobe Breznica Đakovačka

Temelj za takvu odluku su, kako se navodi u priopćenju, nedostaci utvrđeni inspekcijskim nadzorom provedenim 24. svibnja, a uključuju nezadovoljstvo korisnika pruženom uslugom, lošu prehranu, odnosno nepoštivanje normativa, neodgovarajuće higijenske uvjete, manipuliranje financijskim sredstvima korisnika vezanim uz pravo na pomoć za osobne potrebe (džeparac), oskudnu odjeću i obuću korisnika neprimjerenu potrebama, veličini i godišnjem dobu, loše uvjete stanovanja i spavanja korisnika, nepoštivanje izvršenja mjera koje su Domu prethodno naređene rješenjem Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi iz 2011. godine, moguće izrabljivanje korisnika usluge i zaposlenika Doma za rad na gospodarstvu koje je izvor najvećeg postotka hrane koju koriste korisnici usluge, veliku fluktuaciju stručnog osoblja Doma zbog neprimjerenih uvjeta rada, te nedostatan stručni kadar kao i tehničko osoblje.


'Uvjeti u kojima su zatečeni korisnici Doma Breznica Đakovačka prilikom inspekcijskog nadzora potpuno su neprihvatljivi kako sa stajališta stručnog standarda zbrinjavanja korisnika, tako i sa stajališta ostvarivanja osnovnih životnih preduvjeta za boravak osoba', kazala je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne skrbi i mladih Milanka Opačić.

'Ova situacija nije od jučer i ilustracija je nereda koji smo zatekli u sustavu socijalne skrbi. Obećali smo da ćemo u sustav uvesti reda, sada to i činimo', istaknula je te dodala kako je ministarstvo u suradnji s nadležnim centrima za socijalnu skrb pokrenulo hitni premještaj korisnika koji će već danas, dan nakon stupanja na snagu Rješenja o zabrani rada, biti u novim domovima, koji će im pružiti kvalitetnu i potrebnu njegu.

Jutarnji list piše kako su štićenici izgladnjivani, da je uprava doma na pojedinog trošila tek tri kune dnevno na prehranu i higijenu iako su za svakog dobivali 3.5 tisuća kuna mjesečno. U jednoj ih je sobi spavalo 35 a oni koji bi prema procjeni bili agresivni, zatvarani su u podrumsku prostoriju bez prozora.