PRELIMINARNA ISTRAŽIVANJA

Kod Čazme zakopan radioaktivni otpad?

15.05.2009 u 17:10

Bionic
Reading

Nema tome dugo da je ugledni časopis Forbes objavio popis ekološki najčišćih zemalja svijeta i tu je Hrvatska zauzela laskavo dvadeseto mjesto - što znači da smo među boljima u svijetu i u zlatnoj sredini Europe. No, tim glasnije treba reagirati kada se utvrdi da je smeće ipak gurnuto pod tepih

Nedavno je u blizini Čazme isplivao slučaj u kojem se sumnja na ilegalno deponiranje opasnog otpada. I dok jedna strana tvrdi da je sve to tek predizborni balon od sapunice, mjerenja ipak pokazuju da se pod zemljom skriva nešto toksično, piše Dnevnik.hr.

'Imam saznanja da je u obližnjem bazenu za iskop kvarcnog pijeska Vrtlinska zakopana velika količina radioaktivnog otpada, prema preliminarnim rezultatima istraživanja radi se od oko 50 tona', rekao je zastupnik Damir Donđivić, na Županijskoj skupštini Bjelovarsko - bilogorske županije, 7.4.2009.

Po završetku sjednice, ekipa Nove TV uputila se na navodno opasno nalazište. Bivši predsjednik županijskog Odbora za zaštitu okoliša kaže kako su njegovu sumnju potakla lokalna govorkanja. To je javna tajna, tvrdi Donđivić, o kojoj se otvoreno ne govori. Piješčara Vrtlinska proteklih devet godina bila je pod koncesijom tvrtke IGM Lepoglava. Njezin vlasnik, Michael Renz, tvrdi kako usprkos dodijeljenoj državnoj koncesiji, zbog nerazriješenih vlasničkih odnosa na lokalnoj razini, tijekom devet godina u Pješčari Jerovec nikada nije kopano. U konačnici je od nje i odustao.

Donđivić je u glasinama o opasnom otpadu prepoznao mogući razlog onemogućene eksploatacije spomenutog pijeska. Inače, i u poslovnom odnosu s Renzom, upoznao ga je sa svojim sumnjama. Zbog učestalih opomena da se u to ne petlja, te nerazumijevanja domaćih institucija, Donđivić se odlučio za neovisnu analizu. Uzete uzorke poslao je na analizu u Mariborski zavod za javno zdravstvo. Rezultati su poslani Hrvatskom Zavodu za toksikologiju.

'Bili su tri uzorka, Slovenci su spojili u jedan što je opravdano, što je u redu i našli su jednu vrlo neugodnu stvar, da se tu nalazi čak 11posto trikloretilena. On je kancerogen', rekao je dr. Franjo Plavšić, ravnatelj Zavoda za toksikologiju.

Slijedom informacija o navodnom odlaganju radioaktivnog otpada u selu Pavličani nedaleko Cazme, novinari su se uputili i Županijskom inspektoru za zaštitu okoliša. On nam je rekao da zna za to, ali da se neće službeno očitovati pred kamerom dok ne dobije očitovanje od svog Ministarstva. 'Trikloretilen je danas zabranjena kemikalija koja je kancirogena, kategorije 2, što znači da se ne smije pojaviti u maloprodaji, ne smije biti nigdje u prodaji, samo za profesionalne svrhe', kaže Plavšić. Velika razina kancerogenih spojeva u tlu, naglašava Plavšić je razlog za uzbunu. Ipak, tvrdi, ono što je sporno jest neovlašteno uzimanje uzoraka. Sporne uzorke izvadila je privatna tvrtka PULS d.o.o. Njezin suvlasnik i izvršni direktor pokazao nam je dokumentaciju o uzorkovanju, tvrdeći kako posjeduje potrebnu opremu za uzorkovanje.

Na osnovu policijske dojave inspekciju je izvršila i sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva, predstavnik ovlaštene tvrtke za mjerenje zračenja, te predstavnik Državnog zavoda za zaštitu od zračenja. Prema njima, povećana radijacija nije utvrđena. 'Prema tome možemo reći da i u samom uzorku, kao i na terenu nije pronađena povišena razina radioaktivnosti', rekao je dr. Dragan Kubelka, ravnatelj Zavoda za zaštitu od zračenja. Toksičnu analizu tla, kaže Kubelka, on nije kompetentan komentirati. U PULSU tvrde kako ih nitko od nadležnih institucija ili iz policije još uvijek nije kontaktirao u svrhu provjere njihova rada. Zašto analiza mariborskog zavoda pokazuje ozbiljnu prisutnost kancerogenih kemikalija te povišenu radijaciju, a ona domaćih inspekcija ne, Merkšić objašnjava dubinom na kojoj su uzorci uzeti. Domaća inspekcija išla je do dubine od dva metra.

Dok lokalne vlasti slučaj nazivaju predizbornom političkom akcijom, Donđivić tvrdi da je itekako svjestan vrlo ozbiljnih posljedica svoje izjave, te mu je jedini interes saniranje ozbiljne ekološke katastrofe. Slijedeći potez je u rukama Državnog odvjetništva, kao i istrage koju je ovih dana napokon pokrenulo i Ministarstvo za zaštitu okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Nadajmo se da će njihova analiza konačno pokazati ispred čijih vrata je potrebno mesti.