JOVANOVIĆ U KAŠTEL ŠTAFILIĆU

Ravnatelju smjena, kreće inspekcija po svim školama!

10.09.2012 u 14:33

Bionic
Reading

Prosvjetna komisija zabranila je upis 42 učenika koji nisu imali dovoljan broj bodova za četverogodišnje smjerove škole 'Braće Radić' u Kaštel Štafiliću, ravnatelj i Školski odbor bit će razriješeni, a inspekcija će krenuti istraživati i druge škole po Hrvatskoj, javila nam je savjetnica ministra obrazovanja Ivana Kalogjera

U iščekivanju dolaska ministra Željka Jovanovića učenici kojima nije odobren upis jutros su s roditeljima došli u školu gdje im se obratio ravnatelj Petar Vrbanić i zatražio ostavku ministra te njegovu javnu ispriku djelatnicima škole, učenicima i njihovim roditeljima.

'Osobno tražim da ministar podnese ostavku jer mu nakon svega ovoga ne dolikuje da ostane na ovom mjestu, a isto tako tražim da se ispriča svima nama u školi jer nas je svojim izjavama u javnosti svrstao među kriminalce. O ovome ću pismeno obavijestiti premijera i predsjednika države', kazao je ravnatelj Petar Vrbanić dodajući kako djeca danas nemaju nastavu već se nalaze u jednoj učionici s nastavnikom, samo da ne stoje na ulici pred školom.

Ravnatelj je dodao kako će tako biti sve dok se ne nađe neko rješenje jer su roditelji najavili da neće odustati od upisa, te da će djecu svaki dan slati u školu. 'Želio bih još jednom reći da njihovim upisom u našu školu niti jedan drugi učenik nije bio ugrožen. U školi ima mjesta za sve. U ministarstvu očito ne shvaćaju da djeci treba pomoći. Oni ne razmišljaju o dosta toga. Evo recimo, ministar vrijeđa sve nas u školi, a istovremeno ne zna da su dva učenika upravo iz ove škole zauzeli prvo mjesto na državnom natjecanju iz povijesti i biologije', rekao je Vrbanić.

Uvjeren je da ministar Željko Jovanović takvim stavom želi ukinuti njihova zanimanja, a zatim i školu. Što će se događati sutra pred školom ne zna, ali tvrdi da će djecu, dođu li ponovno pred školu, primiti u jednu učionicu.

Problem je nastao zbog odluke MZOS-a da ne dozvoli upis za 42 učenika jer nisu ostvarili bodovni prag od 36 bodova. Radi se o učenicima koji su željeli upisati četverogodišnje školovanje za zanimanja poljoprivredne struke.

Ravnatelj škole je izrazio bojazan da će, ako se tih 42 učenika ove godine ne upišu, srednja škola 'Braća Radić' u Kaštel Štafiliću nakon 60 godina postojanja izgubiti učenike za poljoprivredna zanimanja. Prethodnih godina učenici su se upisivali u poljoprivredna zanimanja u toj školi iako nisu ostvarili bodovni prag zbog potrebe za školovanjem takvih zanimanja.

Ministarstvo je u petak priopćilo da neće tolerirati nezakonitosti počinjene pri upisu 42 učenika u prvi razred četverogodišnjega programa u Srednjoj školi 'Braća Radić' Kaštel Štafilić-Nehaj i u potpunosti odbacilo 'neutemeljene optužbe da djecu želi ostaviti na ulici'.

MZOS smatra da je ravnatelj Vrbanić grubo ignorirao zakon te je, na štetu učenika i njihovih roditelja, odbio suradnju koja je isključivo u interesu djece te pokušao izvršiti pritisak na Ministarstvo zbog legalizacije svojih protuzakonitih radnji.

Ministarstvo je dan ranije uputilo zahtjev Uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji da organizira upis 42 učenika, ali u trogodišnje programe - sukladno njihovu uspjehu u osnovnoj školi.

Doznaje se kako je ministar Željko Jovanović stigao u školu u Kaštel Štafilić te se očekuje rješenje problema upisa 42 učenika i njihovo konačno sjedanje u školske klupe.

Jovanović je oko 13h u Kaštel Štafiliću dao izjavu, na kojoj je ustvrdio da neće popustiti i da 42 učenika i učenica nemaju pravo na upis u školu. Potom je iz zgrade izašao na stražnja vrata. Neka djeca su bila razočarana i plakala su, a izvori bliski ravnatelju tvrde da on ostaje pri svome.

Kreće inspekcija po cijeloj Hrvatskoj

 
Nakon sastanka i razgovora u školi savjetnica ministra Ivana Kalogjera javila nam je telefonom da je prosvjetna komisija zabranila upis učenika.

'Ministar je razgovarao s ravnateljem koji je priznao da je pogriješio i potom to rekao i roditeljima i učenicima', rekla je Kalogjera i dodala: 'Ministar je djeci rekao da se mogu upisati u trogodišnje škole, a potom, ako budu dobri učenici mogu završiti i četvrtu godinu i to besplatno što im omogućuje novi zakon.'

Na medijske napise kako su djeca ogorčena rješenjem plakala, Kalogjera je odgovorila da gotovo svi ljudi imaju neki razlog za plakanje. 'I ja bih možda mogla plakati primjerice zato što nisam predsjednica države, no kakvog to smisla ima', pitala je.

Neki su roditelji, kaže, ustvrdili da oni uopće nisu inzistirali da njihova djeca idu u tu školu već su dobili poziv iz škole da ih upišu. Ravnatelj i Školski odbor bit će razriješeni, a po Hrvatskoj će krenuti inspekcija koja bi trebala utvrditi je li i u drugim školama bilo sličnih nepravilnosti. S roditeljima je dogovoreno da će ministru pismeno poslati svoje želje koje će MZOS razmotriti.

Jovanović je u školi omogućio otvaranje još jednog trogodišnjeg smjera za profesiju voćar/vinogradar, jer mnoga djeca nisu htjela da im jedini izbor bude mesar ili nešto slično. Nakon što završe trogodišnje obrazovanje za ovu struku, moći će upisati četvrtu godinu kako bi kasnije, ako žele mogla ići na fakultet.

Ministar Jovanović će u 14 h u Splitu održati konferenciju za novinare.

Uskoro opširnije...