POTPUNA SHIZOFRENIJA

HDZ se priprema za koaliciju s Kerumom?!

10.09.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Karamarkova čistka u HDZ-u, kao priprema stranke za lokalne izbore na proljeće, suprotno neslužbenim najavama zaustavila se nadomak Splita: u Solinu, gdje su HDZ-ovci prvi put izvan Zagreba održali sjednicu predsjedništva i Nacionalnog odbora, a glava je odletjela tek šefu zagrebačkog ogranka Anti Zvonimiru Golemu. Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić zasad je preživio

Premda su upravo iz HDZ-a posljednjih tjedana plasirali informacije o Škorićevoj smjeni, navodno jer su u stranci shvatili da s poprilično bezličnim predsjednikom nemaju apsolutno nikakve šanse na splitskim izborima, konačna odluka je ostavljena za jesen. Sam Škorić se nakon probijanja glasina trgnuo, pa u prosjeku jednom tjedno objavi stranačko priopćenje o kojekakvim aktualnostima, no još uvijek se nije ohrabrio sazvati ni najobičniju konferenciju za novinare. Splitske afere prolaze mimo HDZ-a: gradonačelnik Kerum se iz stvarne osobe pretvorio u mit, gradskom proračunu prijeti blokada zbog Spaladium arene, Hajduk pleše na rubu propasti, normalna i zdrava tvrtka u Splitu gotovo da više i ne postoji...

Makar, možda je i mudro da se ne oglašavaju jer se mirne duše može kazati da je upravo HDZ zakuhao sve ove probleme: izmislio je Keruma, potpisao tajne anekse ugovoru oko Spaladium arene i zadužio Hajduk, a i o gospodarstvu bi vjerojatno imali što kazati.

Prilikom preuzimanja dužnosti prije nekoliko mjeseci Škorić je najavio da će HDZ biti čvrsta oporba Kerumovom klanu, no otprilike na tome je i završilo. Dojam shizofrenosti pojačava činjenica da je stranka na županijskoj razini u vrlo plodnoj i uspješnoj koaliciji s tim istim Kerumom, a posljednju trešnju na tortu stavio je sam Tomislav Karamarko ovog vikenda u Solinu: novinari su ga pitali kako će teći suradnja s čovjekom kojega su sami proglasili 'civilizacijskom sramotom', a ovaj je doslovce odgovorio sa 'još je prerano govoriti o tome'. Unutar stranke promptno je nastala prava uzbuna jer sve miriši na ponavljanje scenarija iz doba Jadranke Kosor, kada je predsjednica na svoju ruku i bez konzultacija na terenu potpisala predizbornu koaliciju s Hrvatskom građanskom strankom.

Za ovu opciju očito navija splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, vjerojatno najmoćniji dalmatinski HDZ-ovac s golemom bazom, pogotovo u ruralnim dijelovima: protiv njegove volje ni Karamarko neće kadrovirati, a čini se da Sanaderu upravo odgovara 'nevidljivi Škorić' - Kerumu je de facto prepušten grad Split, za račun mira na razini županije. I kod izbora kandidata za gradonačelnika Sanader će imati presudnu riječ, a već danas je jasno da to ne može biti šef splitskog ogranka. Čovjek je propustio reagirati čak i kada je zbog SDP-ova Ive Baldasara hitno mijenjan statut Agencije za obalni linijski promet, ustanove gdje je ovaj kandidat za gradonačelnika ugrabio ravnateljsku fotelju.

Koga će, dakle, HDZ gurnuti u vatru u svibnju iduće godine, na megdan Baldasaru i, vjerojatno, jednom od Kerumovih zamjenika, Anđelki Visković ili Juri Šundovu? U javnosti su se zasad pojavila tek imena bivšeg ministra Dragana Primorca, koji je demantirao glasinu puštenu iz njegovih krugova, te Primorčeva bliskog prijatelja, patologa Šimuna Anđelinovića. I on s Kerumom ima jednu zanimljivu epizodu: uoči prošlih lokalnih izbora testirao ga je na drogu, no za razliku od protukandidata Ranka Ostojića, to je učinjeno bez rezanja kose, kamera i javnosti.

Tomislav Karamarko
u Solinu je najavio da 'ima nekoliko imena' koja bi se mogla natjecati na svibanjskim izborima u Splitu, no čini se da je puno bliže istini tvrdnja da nemaju - nikoga. Na Kerumovo zadovoljstvo, s njime će se ionako vrlo lako dogovoriti.

Kao što se, uostalom, sam gradonačelnik prošlog tjedna dogovorio s Mirkom Ramljakom, jednim od četiri HDZ-ovca u Gradskom vijeću Splita o kojima ovisi većina: dodijelio mu je prostor na Obali Lazareta, gotovo na samoj Rivi, gdje će Ramljak otvoriti svoju mjenjačnicu i turistima koji se iskrcavaju s kruzera uzimati eure. Sve je prošlo bez natječaja, dakako.