Hrvatska PRVO SPUŠTANJE NA MJESEC

Preminuo Mike Vucelić, menadžer svemirske misije Apollo 11

Milojko Mike Vucelić, projektni menadžer NASA-ine svemirske misije Apollo 11, preminuo je danas u SAD-u u 82-godini života, izvijestila je njegova obitelj

Vucelić je rođen 1930. godine u hrvatskom mjestu Garešnica, a diplomirao je 1954. godine na Strojarskom fakultetu u Zagrebu. Jedno je vrijeme radio za Mercedes-Benz u Njemačkoj, a 1956. godine na poziv rođaka preselio se u SAD 's 50 dolara u džepu'.


Ondje se zaposlio prvo u Cessni, a 1962. u tvrtki North American Aviation, koja je surađivala s NASA-om. Kao njihov zaposlenik od samog je početka sudjelovao na programu Apollo, a najzapamćenija je misija, naravno, Apollo 11, u sklopu koje je čovjek prvi put stupio na Mjesec. Taj čovjek - Neil Armstrong - također je nedavno preminuo, a Vucelić je o njemu imao samo riječi hvale, piše Večernji list.

'Armstrong je bio vrlo snažna osoba, dobar pilot, izvrstan inženjer i vrlo skroman čovek. Sreo sam ga zadnji put 2008. u San Diegu na proslavi 40. godišnjice misije 'Apolo 8'. Kad su mu rekli da je astronaut, pobunio se i rekao: 'Ne, ja sam inženjer'. Za razliku od Neila, koji je skroman čovek, Buzz Aldrin je uživao u slavi poput filmskog glumca. Imao je zato velike psihičke probleme sa alkoholizmom', ispričao je jednom prigodom Vucelić, kojeg je za njegov rad Medaljom slobode odlikovao američki predsjednik Lyndon Johnson.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još