BURA U DUBROVNIKU

Đelo Jusić i biskup Uzinić prosvjeduju zbog Slobodne Dalmacije

07.09.2012 u 14:35

Bionic
Reading

Najava vodstva Europapress holdinga i Slobodne Dalmacije o gašenju dubrovačkog dopisništva splitskog lista i otkazu za nekolicinu novinara temeljito je uzburkala duhove na krajnjem jugu: sindikati koji djeluju u tim novinama javno su pozvali inspekciju rada i Državno odvjetništvo, a oštro su reagirali čak i dubrovački biskup, mons. Mato Uzinić te poznati kantautor Đelo Jusić

'Radi se o još jednom u nizu pokušaja da se destabilizira i oslabi Slobodna Dalmacija, o očitoj namjeri da se dalmatinske novine osakati i svede na lokalnu splitsku tiskovinu te na taj način otvori prostor širenju Jutarnjeg lista kao konkurentske novine - sve nakon što je rasprodana vrijedna imovina tvrtke, a ona sve ove krizne godine posluje pozitivno', stoji u zajedničkoj reakciji Radničkog vijeća, Sindikata novinara i podružnice HND-a u splitskom dnevnom listu. Novinari upozoravaju da najavljena odluka nije legalna i da se radi o klasičnom primjeru mobbinga i kaznenog djela povrede prava na rad. Navodnog viška radnika vlasnik se pokušava riješiti iako godinama uredno isplaćuje dividendu od dobiti poslovanja Slobodne Dalmacije.

Uprava: Imamo 17 novinara u Dubrovniku, a naša konkurencija nijednoga!

'Slobodna Dalmacija dosad je u Dubrovniku imala sedam novinara, a nakon objedinjavanja dopisništva i redakcije Dubrovačkog vjesnika imat će ih 17, uz još tri fotoreportera. Nijedna druga medijska kuća nema dopisnika iz tog grada', tvrde u upravi splitskog lista te pozivaju biskupa Uzinića i Đelu Jusića 'da se pozabave tim podatkom'.
Tvrde da se spajanjem dopisništva s Dubrovačkim vjesnikom, tjednikom u stopostotnom vlasništvu Slobodne Dalmacije, želi dodatno dati na važnosti Dubrovniku i njegovoj regiji.
'Danas smo uvjerljivo najprisutniji na tom području, a ubuduće ćemo biti još prisutniji i još kvalitetniji', uvjeravaju u upravi Slobodne.
U uredništvu upozoravaju da je Dubrovački vjesnik pokazao odlične rezultate te da će objedinjavanjem svih novinara pod jednom kapom i Slobodna Dalmacija napredovati. 'Nama je u interesu umjesto dvije imati tri ili četiri 'dubrovačke' stranice dnevno. S druge strane, morali smo se odlučiti na racionalizaciju jer jednostavno nismo mogli imati preko dvadeset zaposlenih u dvjema novinama, dok naša konkurencija nema nijednoga', kazali su nam u splitskom listu.

'Radi se suprotno programu pri EPH-ovom preuzimanju tvrtke, kojim je jamčeno širenje Slobodne Dalmacije kao lidera u dnevnom novinarstvu ovog dijela Hrvatske. Naš su jedini cilj uspješne, kvalitetne i ugledne novine Slobodna Dalmacija, a čini se da sva događanja idu u suprotnom smjeru. Otvoreno kažemo: taj scenarij neće proći!', kažu u Radničkom vijeću, Sindikatu novinara i HND-u splitskog lista.

I Nezavisni sindikat Slobodne Dalmacije javno je upozorio na štetnost povlačenja iz Dubrovnika: tvrdi da se radi o direktnom udaru na vlastite interese, na štetu Slobodne Dalmacije. 'Ako netko radi za probitak konkurencije, odnosno prelama sporne odluke preko leđa sadašnjih zaposlenika Slobodne Dalmacije i u isto vrijeme poništava trud generacija novinara, urednika i grafičara još uvijek najboljeg, najutjecajnijeg i najstarijeg dalmatinskog i hrvatskog dnevnog lista, onda od takvih tražimo da trenutno podnesu ostavke na funkcije koje obnašaju', stoji u njihovom priopćenju.

'Tražimo da se odmah pristupi pregovorima za zaključivanje kolektivnog ugovora na tragu dosadašnjeg, koji je jamčio sigurnost svima koji su u radnom procesu izloženi stresu, bolesti, umiranju za list koji nije zaslužio da se netko poigrava njegovom sudbinom i svodi na lokalne splitske novine koje se, gle čuda, uređuju i stvaraju u Dugopolju', pišu sindikalisti.

Dubrovački biskup Uzinić na stranu novinara stao je objavom na svom osobnom profilu na Facebooku, upozorivši da oni često plaćaju cijenu pogrešnih uređivačkih politika i želje vlasnika da profit ima prednost ispred konkretnih ljudi.

'Znam da mnogi, kao i ja osobno, nisu zadovoljni svim onim što u novinama čitamo, da se u našim novinama pišu čudni komentari i stvari koje nisu uvijek na strani istine i dobra, kao i da svi mislimo da bi nam stvarnost mogla biti puno ljepša bez crnih vijesti i žutila koje nije baš na diku onima koji stvaraju novine. Usprkos tome smatram potrebnim oglasiti se protiv ukidanja dopisništva Slobodne Dalmacije u našem Gradu i protiv davanja otkaza djelatnicama tog dopisništva koje je iznjedrilo generacije dobrih novinara i fotoreportera, zahvaljujući kojima se glas iz ove naše Dubrave širio diljem svijeta u vremenima kad nam je Grad bio razaran, a širi se i sada, dok živimo u slobodi, ali i opterećeni poteškoćama vremena u kojima živimo', piše dubrovački biskup.

'Istina je da su to vremena recesije, i da se gleda svaka kuna, i da danas nikome nije lako ni kupovati novine, a kamoli raditi u medijskim kućama koje same plaćaju grijehe svojih često pogrešnih uređivačkih politika, ali mi je i žao što cijenu ovoga, kao i mnogih drugih promašaja, moraju ponovno platiti radnici jer se, po svemu sudeći, i u ovom slučaju radi o namjerama koje u svojoj srži daju prednost profitu u odnosu na konkretne ljude koji nastoje marno i savjesno obavljati svoj stresni i odgovorni novinarski posao na korist čitave zajednice, osobito Dubrovnika i sela i zaselaka u okolici Grada, a novinari ovog dopisništva su to činili i žele činiti. Ovo nam je prilika da se svi zapitamo jesu li uz ovakvu vlasničku i uređivačku politiku mediji u Hrvatskoj nositelji ili su tek stvaratelji istine, tj. služe li nam na izgradnju ili su nam na propast?! Ne bih htio da bude ovo drugo', nastavlja mons. Uzinić.

'Stoga dižem svoj glas protiv odluke o ukidanju dopisništva Slobodne Dalmacije u Dubrovniku, dajući podršku djelatnicima tog dopisništva u njihovim nastojanjima da sačuvaju svoja radna mjesta. Ovom glasu pridružujem i glas za sve radnike čija su radna mjesta ugrožena, a na sve, osobito one koji su ostali bez posla i njihove obitelji, zazivam Božji blagoslov!'

Oštro je reagirao i jedan od dubrovačkih simbola, skladatelj Đelo Jusić: 'Ovo je sramota! Svako moje jutro počinje sa Slobodnom Dalmacijom i prvo čitam dubrovačke stranice, svaki moj dan ima miris Slobodne. Tužno i žalosno, ne znam koja je poruka ovog poteza? Odriču li se samo dopisništva ili se odriču i Dubrovnika?', zapitao se Jusić.

Premda su u Slobodnoj Dalmaciji početkom tjedna najavili gašenje dubrovačkog dopisništva i otkaz za veći broj zaposlenih, što je potvrđeno i za tportal, nitko od novinara do danas nije dobio nikakvu formalnu odluku. Sindikati i Hrvatsko novinarsko društvo pozvali su ih da nastave uredno ispunjavati svoje radne obveze.