NAJAVIO BESPLATNO STUDIRANJE

Primorac: Umoran sam od hrvatskih licemjera

15.05.2009 u 12:18

Bionic
Reading

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Dragan Primorac komentirao je brojne kritike nakon što je objavljeno da se besplatni udžbenici neće morati vraćati, čime država godišnje gubi pola milijarde kuna

Primorac je rekao da ga umara licemjerstvo u Hrvatskoj. 'Nakon što smo se izborili da se uvede obvezna srednja škola za sve i sustav besplatnih udžbenika, opet su se pojavili neki ljudi iz sustava visokog obrazovanja koji su protiv toga', izjavio je ministar.

Ministar Primorac najavio je novi projekt Zakona o visokom obrazovanju koji bi omogućio da visokoškolsko obrazovanje bude besplatno za sve koji ispune uvjete upisa i dalje redovito obavljaju studentske obveze. 'Svatko ima šansu da dođe do doktorata bez potrošene kune', najavljuje Primorac.

Pomalo nejasno Primorac je komentirao i najavljeni prosvjedni marš studenata Filozofskog fakulteta najavljen za subotu na Trgu bana Jelačića. 'Očekujem da se u Hrvatskoj razvija demokracija, očekujem da svatko odgovara za svoja djela. Ministar obrazovanja ne osjeća se odgovornim za studentske prosvjede, kaže da u Hrvatskoj ima 170 tisuća studenata, a smatra da je za 'malu skupinu na Filozofskom odgovoran njihov fakultet'.

Danas se u ministarstvu Znanosti obrazovanja i sporta održava konferencija o prevenciji nasilja među djecom i mladima 'Nacrtaj mi osmijeh - gradimo svijet bez nasilja', kojom se želi potaknuti javna rasprava o stvaranju sigurnijeg i tolerantnijeg okružja u kojem žive djeca i mladi.