Hrvatska KAPTOL SE PITA

Zašto Vlada ne demantira 'redovite' sastanke Bozanića i premijera?

Potaknut napisima pojedinih medija o navodnim redovitim, od javnosti sakrivenim susretima zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s premijerom Zoranom Milanovićem, Nadbiskupski duhovni stol priopćio je da se time 'želi ostaviti privid kako svaka ozbiljna tema o kojoj progovara Crkva u javnosti gubi na težini, jer se, kako oni tvrde, ionako o svemu njih dvojica dogovaraju'

Na tragu želje za stvaranjem takvog privida pokazatelji su i tri znakovita napisa, kaže se priopćenju, te se citiraju tekstovi iz Novog lista, Jutarnjeg lista i Večernjeg lista.

Novi list pisao je, pozivajući se na izvor iz Vlade, da premijer ima redovitu komunikaciju s kardinalom Bozanićem i kako su se dosad nekoliko puta sastali na neutralnom terenu, ni u Banskim dvorima, niti na Kaptolu, dok je Jutarnji list, pozivajući se na izvore iz vrha SDP-a, pisao o tome da je Milanović uspostavio frekventnu i korektnu komunikaciju sa zagrebačkim nadbiskupom, te da oni telefonski komuniciraju razmjerno često, katkad i dva puta tjedno.

U priopćenju se navodi i da je Večernji list, bez navođenja izvora, već pišući o tome kao o stvarnoj činjenici, u kontekstu Milanovićeva nedolaska na misu za Domovinu, pisao da se ispostavilo da se premijer 'nekoliko puta tjedno telefonski čuje s kardinalom Josipom Bozanićem, pa je zacijelo kardinal bio taj koji je stavio svoj potpis na premijerovu ispričnicu'.

201256,201083,200967,212217
Nadbiskupski duhovni stol podsjeća da se od početka godine kardinal sastao dva puta s Milanovićem i to u proširenom sastavu, u siječnju na poziv i u organizaciji predsjednika Republike Ive Josipovića te u travnju ove godine na prijedlog i u organizaciji premijera. Ističe se i da je premijer Milanović dva dana prije proslave Dana državnosti telefonski obavijestio kardinala da neće biti na misi za Domovinu, te inicirao da se održi sastanak o pitanju odnosa Crkve i države.

Ne ulazeći u pitanje odluke predsjednika Vlade s obzirom na njegov odnos prema crkvenoj proslavi Dana državnosti, kardinal je potvrdio svoju koncilsku otvorenost za dijalog s odgovornima u društvu, a na tragu predložene inicijative o sastanku, u prvoj polovici srpnja uslijedila su još dva telefonska razgovora u kojima je odgođen inicirani sastanak, stoji u priopćenju.

Nadbiskupski duhovni stol drži kako se u svjetlu tih činjenica lako može prosuditi koja je nakana tih napisa, te se pita kome je u interesu prikazati odnose Crkve i Države na takav, neistinit način, tko je stvorio izmišljenu podlogu za kasnije manipuliranje i je li moguće da se nitko iz Vlade i SDP-a nije oglasio i opovrgnuo te tvrdnje.

'Za razliku od ustaljene prakse u europskim zemljama demokratske tradicije u kojima postoji redovita komunikacija Crkve i institucija vlasti, bilo protokolarne, bilo druge naravi, što nikomu niti smeta niti je neobično, u Hrvatskoj zacijelo za takvu komunikaciju, koja bi istinski koristila društvu, još nisu sazrele prilike', ističe se u priopćenju. Međutim, prije nego li se i ona uspostavi, treba graditi mostove dijaloga i suradnje u istini i međusobnom uvažavanju za dobro hrvatskoga društva, kojemu su vjernici pozvani dati svoj doprinos, dodaje se.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još