E-UPUTNICE, E-LISTE, E-NARUČIVANJE

Vlada donosi strategiju razvoja zdravstva do 2020. godine

06.09.2012 u 09:07

Bionic
Reading

Vlada je za današnju sjednicu, između ostalog, pripremila Nacrt prijedloga nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012. do 2020. godine. Posljednja strategija razvoja zdravstva donesena je 2006. godine

Ministar zdravstva Rajko Ostojić danas će u Banskim dvorima predstaviti novu, osmogodišnju strategiju razvoja zdravstva koja bi trebala biti usmjerena na daljnju informatizaciju te ulaganja u preventivne javno-zdravstvene akcije.

Tijekom ljeta provedena je i javna rasprava na ovu temu, a nakon usuglašavanja, Vlada bi danas trebala izglasati taj 'krovni' dokument na temelju kojeg bi zdravstvo trebalo biti informatizirano, ali i u turističkoj funkciji. U Hrvatskoj postoje 222 lokaliteta s velikim potencijalima za razvoj zdravstvenog turizma, ali je iskorišteno tek desetak posto.

Nakon uvođenja e-recepata, uskoro će biti u potpunosti uvedene i e-uputnice, u tijeku su pripreme za uvođenje e-lista, a cilj je da do 2020. godine svaka bolnica ima svoj središnji informacijski sustav, pa čak i mogućnost za e-naručivanje. Kako zdravstveni sustav trenutno ima više od 60 registara te se veliki broj izvješća još uvijek obrađuje ručno, očekuje se da će u navedenom razdoblju brojni registri ujediniti u jedan zdravstveni arhiv te da će se podaci čuvati i obrađivati u digitalnom obliku. 

Vlada je za današnju sjednicu najavila i donošenje Nacrta izmjena Zakona o djelatnosti socijalnog rada te odluku o osnivanju Koordinacijskog povjerenstva za pripremu programskih dokumenata za financijsko razdoblje Europske unije 2014. - 2020.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o osnivanju Savjeta za mlade, odluka o osnivanju i imenovanju članova Povjerenstva za utvrđivanje stvarnih obveza Vlade Republike Hrvatske u realizaciji plaćanja izgradnje višenamjenske gradske dvorane Športsko-rekreativnog centra Višnjik u Zadru te odluka o suglasnosti Vlade da se Grad Kutina, Općina Staro Petrovo Selo i Općina Brdovec zaduže u komercijalnim bankama.