CRO DEMOSKOP

Raste popularnost HDZ-a, SDP u padu

05.09.2012 u 18:48

Bionic
Reading

Istraživanje javnog mnijenja koje je napravljeno proteklih dana, dakle kad su Hrvatsku zasipale isključivo negativne vijesti o padu BDP-a, industrijske proizvodnje i svih drugih ekonomskih pokazatelja, a ne ova dobra o poboljšanju kreditnog rejtinga, pokazuje da je SDP po popularnosti u blagom padu, a HDZ u blagom rastu

Ipak, SDP je i dalje u vodstvu. Za njega bi u ovom trenutku glasovalo 26,6 posto ispitanika. HDZ je na drugom mjestu s 19,2 posto Hrvatski laburisti i dalje drže treće mjesto - za njih bi glasovalo 8,2 posto ispitanika. HNS bi na izborima podržalo 4 posto, HDSSB 3 posto, dok je HSS na šestom mjestu s 2,7 posto.

Stranačke preferencije - pregled po mjesecima

Kada pogledamo popularnost stranaka unatrag tri mjeseca, SDP u rujnu bilježi lagani pad za 1% u odnosu na mjesec prije. S druge strane, HDZ bilježi blagi rast u odnosu na kolovoz, i to za 0,4%. Hrvatski laburisti ostali su na istom postotku u odnosu na prošli mjesec, baš kao i HDSSB, dok HNS i HSS bilježe rast od mršavih 0,1% u odnosu na kolovoz.

Najpozitivniji političar

Najpozitivniji političar u rujnu i dalje je predsjednik Ivo Josipović kojega je tako ocijenilo 36 posto ispitanika. Iza njega je čelnik laburista Dragutin Lesar sa 7 posto. Željko Rohatinski na trećem je mjestu, a slijedi ga premijer Zoran Milanović sa 6 posto. Ministar financija Slavko Linić ima potporu 3,3 posto ispitanika, a prvi čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko 3,1posto.

Najnegativniji političar

Najnegativniji političar i dalje je uvjerljivo prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić s 28,4 posto. U stopu ga slijedi bivši premijer Ivo Sanader s 27,8 posto, a da su svi političari negativni misli 12,3 posto ispitanika. Četvrto mjesto 'negativaca' zauzeo je Tomislav Karamarko, slijedi ga Zoran Milanović s 5,8. Vladimir Šeks na šestom je mjestu.

Istraživanje je provela agencija Promocija plus, na uzorku od 1300 ispitanika.