PREMIJER O FITCHU

'Vrlo mali, ali značajan korak'

05.09.2012 u 17:40

Bionic
Reading

Poboljšanje prognoza za hrvatski kreditni rejting predsjednik Vlade Zoran Milanović ocijenio je danas 'vrlo malim, ali važnim korakom naprijed'. 'Zahvaljujem se hrvatskim građanima na strpljenju, ali ću ih moliti za još malo strpljenja, jer situacija je i dalje teška i ovo neće trajati kratko', rekao je premijer na izvanrednoj medijskoj konferenciji upriličenoj u sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu

Po ocjeni premijera Zorana Milanovića još uvijek 'treba optimizma', ali i primijetio je kako 'sam optimizam nije dovoljan, jer promjena nema preko noći'. Nije ulazio u prognoze kakvu će ocjenu Hrvatskoj dati druge kreditne agencije, uz napomenu kako 'one rade samostalno i na njih se ne može utjecati, kao niti na Fitch'.

Očekivali smo da se rejting održi. Potpuno otvoreno i iskreno – to je rejting BBB-. Moja je želja da kad jednom napustimo Vladu, što će se jednog dana i dogoditi, to bude u dobrim okolnostima i da Hrvatska ima viši rejting, odnosno da on bude s predznakom A', odgovorio je Milanović na upit je li iznenađen pozitivnim vijestima iz Fitcha kao što je iznenađena i hrvatska javnost.

Podsjetio je i kako 'u Europi ima zemalja, bivših komunističkih kao što je Hrvatska, koje imaju takav rejting' te ustvrdio da 'to nisu nikakva nebeska čuda'.

'To je težak i sistematičan rad. Radimo i to je netko prepoznao, napisao, i to ima određenog utjecaja na naš ugled i status u inozemstvu. Radit ćemo i dalje u najboljoj namjeri i sa znanjem koje imamo', najavio je Milanović.

Komentirajući dijelova izvješća agencije Fitch, premijer je rekao kako će se i dalje nastaviti raditi na 'boljoj organizaciji, većim investicijama, racionalizaciji'.

Investicije o kojima govorimo ne idu preko noći i to su ozbiljni i veliki projekti. Nisu montažne kolibe, nego stvari koje se planiraju mjesecima i godinama, rade koju godinu i traju desetljećima', rekao je Milanović.

Ponosan je što Hrvatska 'uživa određeno povjerenje', no i upozorio kako 'ono nije bezuvjetno, jer ima i rezervi i negativnih tendencija'.

'Situacija u Europi je teška. Zemlje oko nas su u lošijem stanju. Postižemo neke rezultate, ali je to daleko od onoga što bi nas zadovoljavalo i daleko od onoga što bi građane zadovoljavalo. Građani ne žele rast, nego žele posao i plaću za taj posao, priliku da sami rade i zarađuju', priznao je Milanović.

Pohvalno je govorio o dijelu izvješća agencije Fitch u kojem je, kako je rekao 'vrlo afirmativno ocijenjena porezna politika Vlade, odnosno uvođenje reda i discipline'. 'Objava poreznih dužnika nije možda najsretnija stvar koja se mogla dogoditi, ali sigurno nije lista srama, nego podsjetnik ljudima da se obveze prema državi moraju izvršavati. No ni država ne može stati na tome i tražiti od građana da joj daju, nego i vraćati', zaključio je priču kreditnom rejtingu Zoran Milanović.

Novinarima je odgovarao i na druge teme pa se i osvrnuo na nesporazume oko najavljene podjele Hrvatske na dvije statističke regije rekavši kako je te stvari 'teško objašnjavati na galamu što jedan dio političkog spektra uporno radi'.

'Poručujem ljudima u Slavoniji, prije svega njima, da ih lažu i da ne vjeruju to što im govore, jer to nije istina. Istina je potpuno drukčija – ovo je dobro za Hrvatsku i da bi se dogodio onaj crni scenarij o kojem govore neki političari iz istočne Slavonije i da bismo prešli 75 posto prosjeka EU kao regija Sjeverne Hrvatske, morali bismo u idućih sedam godina imati kineske stope rasta', procijenio je Milanović.

Podsjetio je kako 'Hrvatska nikad u svojoj povijesti nije imala takve stope rasta' te ironično poručio da mu je 'drago da su gospoda veći optimisti od Vlade i njezinih ministara'. Po njegovim prognozama, 'Hrvatska će rasti, ali ne tolikom brzinom'.

'Slavonija će barem 14 godina imati otvorene apsolutno sve resurse i fondove EU. Koliko ćemo ih uspjeti iskoristiti ovisiti će o sposobnosti i pameti lokalnih političara i lidera, a ne galamdžija', ocijenio je Milanović.