LINIĆ O AGENCIJI FITCH

'Ovo je dokaz da imaju povjerenja u našu Vladu'

05.09.2012 u 16:15

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić požurio je komentirati dobru vijest da je kreditna agencija Fitch poboljšala prognoze za hrvatski kreditni rejting. Njihovu ocjenu vidi kao dokaz da Vlada ide u dobrom smjeru

'Vjerujem da je za mnoge iznenađenje ova vijest da je jedna od prvih rejting agencija promijenila izglede Hrvatske iz negativnog u stabilni', rekao je ministar financija Slavko Linić i protumačio ocjene agencije Fitch kao poruku Vladi da je u prvih devet mjeseci rada učinila dobar posao.

'Znači da su dobre ocjene našeg rada u dijelovima koji se odnose na štednju, naplatu prihoda, poreznu reformu, rasterećenju privrede te u dijelu koji jasno govori da ćemo dio našeg deficita financirati i s privatizacijskim prihodima', rekao je Linić smatrajući kako je svima vrlo jasna bitka Vlade za smanjenjem uvoza.

'Premijer Zoran Milanović inzistira na tome da se proračun ove godine ostvari s planiranim uštedama te da se ministri, koji u ovom trenutku još imaju određene teškoće s manjim prekoračenjima u isplatama plaća, moraju uskladiti s programom Vlade. Premijer od toga neće odstupati', naglasio je Linić tko je tu zapravo najodgovorniji za trenutačni uspjeh u agenciji Fitch.

'Ostaju nam još problemi poput pada BDP-a koji je rezultat manjih aktivnosti gospodarstva. Vrlo je jasan program Vlade da se do kraja 2012. i u prvih šest mjeseci 2013. godine, ostvare državne investicije u domeni energetike, željeznice, vodoopskrbe i sanacija odlagališta i otpadnih voda. To su investicije koje moraju značiti dizanje gospodarske aktivnosti, ali i smanjivanje vanjskog deficita', rekao je Linić i objasnio da su se zbog 'bitke za štednju' odlučili privatizirati 'pojedine državne djelatnosti i imovine'. Mislio je, dakako, na privatizaciju Croatia osiguranja i HPB-a.

'Vlada će nastaviti i bitku za likvidnost jer je naš cilj osposobiti poduzetnike da mogu održavati proizvodnju, zapošljavati i napokon krenuti u investicije. U svjetlu loših vijesti, ovo je dokaz da imamo još nekog povjerenja i da se možemo nastaviti boriti onako kako je to Vlada predvidjela', zaključio je Linić.