RODITELJI U ŠOKU

Ministarstvo odbilo upis 42 srednjoškolaca u Kaštel Štafiliću!

Bionic
Reading

Iako su učenici prvog razreda Srednje škole 'Braća Radić' u Kaštel Štafiliću jučer na miru trebali započeti svoje srednjoškolsko obrazovanje, pravi šok dočekao ih je već na prvom satu kada je, kako javlja Slobodna Dalmacija, u učionice ušlo školsko osoblje i priopćilo im da nastave nema, jer 'njihov upis nije odobren'

Naime, problem je, piše Slobodna Dalmacija, nastao onoga trenutka kad je Petru Vrbaniću, ravnatelju škole, iz Splitsko-dalmatinske županije priopćeno da Ministarstvo obrazovanja nije dalo suglasnost na odluku Školskog odbora po kojoj se u određena zanimanja s četverogodišnjim trajanjem nastave mogu upisati i učenici s manje od 36 bodova, koliko je iznosio upisni prag. Pri tome ništa nije značio podatak da je županijski Upravni odjel za prosvjetu dao suglasnost za snižavanje kriterija, jer zadnju riječ daje Ministarstvo koje je odbijenicu poslalo u petak, 31. kolovoza, no ona je do ravnatelja došla tek u ponedjeljak.

'Jednostavno nismo znali da će se ovoliko djece s bodovima ispod praga prijaviti i kad se pokazalo da je riječ o više od 40, zatražili smo potrebne suglasnosti. I do sada smo upisivali takvu djecu, ali radilo se o dvoje-troje i to nije bio problem. Polazeći od načela da svakom učeniku koji završi osnovnu školu treba dati priliku za upis u strukovno zanimanje, ako ima mjesta, od Ministarstva ću zatražiti da strukovna zanimanja ubuduće nemaju bodovni prag pri upisu', kazao je ravnatelj Vrbanić.

No ravnatelj nudi rješenje za budućnost, a za sada neupisanim učenicima četverogodišnjeg programa može ponuditi samo trogodišnji program za mesara, cvjećara ili konditora.

'Problem za roditelje je to što su već kupili školske knjige, a dio ih je slabijeg imovnog stanja, tako da su nam već govorili da su se morali zaduživati kako bi kupili knjige', istaknula je psihologinja Iva Maksimović, voditeljica u školi.

Iako je Slobodna Dalmacija pokušala kontaktirati roditelje neupisane djece, samo su malobrojni bili spremni za razgovor. 'Kad su me neki roditelji zvali i kazali mi što se događa, nisam vjerovala. Zvala sam školu i pitala je li istina ili se netko šali. Zar će nam djecu sada ostaviti na ulici', naglasila je jedna majka i postavila očekivano pitanje: gdje sada upisati djecu i odakle novac za kupnju drugih knjiga, jer za već kupljene udžbenike, i to rabljene, trebalo je izdvojiti najmanje 1.500 kuna.

Roditelji neupisane djece jutros su održali i sastanak s ravnateljem Vrbaniće, na kojem su zaključili da će već sutra pohoditi Županiju za koju smatraju da kao osnivač škole mora riješiti problem s Ministarstvom obrazovanja.

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA STOJI KOD SVOJE ODLUKE

'Odgovornost za upis 42 učenika u školu u Kaštel Štafiliću snosi isključivo ravnatelj škole, jer je upisao tu djecu bez suglasnosti Ministarstva obrazovanja. Riječ je o učenicima koji su imali manje od minimalno potrebnih 36 bodova za upis u četverogodišnje srednjoškolske programe za školsku godinu 2012/2013.

Nismo mogli odobriti upis učenika koji imaju manje od 36 bodova, jer je to protivno odluci o upisu u ovu školsku godinu. Da smo tako postupili u ovom slučaju, morali bismo isto odobriti i ostalim školama u Hrvatskoj – navodi se u odgovoru resornog Ministarstva.